11.23.2015

La un campion... acasă. În vizită la atletul Ion Marian. Reportaj.




Duminică după amiază, după un drum anevoios şi cu sute de gropi (de la Ploieşti până în comună Cosminele) şi o oră de mers cu maşina, am ajuns acasă la multiplu campion naţional, european, balcanic şi mondial, la cros (veterani), Ion Marian.
Pentru cine nu ştie comună Cosminele se află pe Valea Slanicului, între localităţile Vâlcăneşti şi Aluniş.

Fără semnal la telefonul mobil, într-o oază de linişte şi atmosferă " rustică ", comună pare desprinsă din Rai.
Dar... încă de la intrarea în comună îţi dai seama de "competenţa " unui edil care... nu a făcut făcut nimic (concret) până acum.
Carosabilul plin de gropi şi bălegar, uliţele comunei pline de noroi (atunci când plouă torenţial, noroiul îţi depăşeşte glezna), lucrări publice făcute anapoda şi de mântuială şi multă bătaie de joc, la adresa localnicilor.
Mulţi vor spune că asta se întâmplă în multe comune şi sate din România, dar atunci când în comună ai un multiplu campion la atletism şi care an de ani aduce rezultate excelente prin tinerii sportivi (din comună) pe care îi pregăteşte, înseamnă că nu-ţi pasă de nimic, implicit de sport şi imaginea pozitivă a comunei.
" Nu înțeleg de ce există atâta lipsă de interes din partea primarului din Cosminele cu toate că performanțele mele aduc mari beneficii de imagine comunității. De asemenea, dezvoltarea educației prin sport a copiilor comunei este o preocupare permanentă care a dus, prin eforturi proprii, rezultate excelente prin tinerii sportivi pe care îi pregătesc. Sper, până la urmă, că cei în drept să își arunce privirea spre activitatea pe care o desfășor cu precădere în beneficiul copiilor..." a declarat la începutul anului, pentru www.telegrama.ro, atletul (veteran), Ion Marian.
Legea sportului încălcată la Cosminele?!?
În vara acestui an a fost promulgată modificarea articolului XVI pct (2) la art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, articol clarificator privind procedura de accesare a fondurilor asigurate de către autorităţile publice locale. Legea modificată a fost publicată în Monitorul Oficial...
Potrivit noii reglementări, art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, prevede faptul că prin hotărâre a consiliului local sau consiliului judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru: „Finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentul federaţiilor naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială.”
La Cosminele, edilul localităţii ori habar n-are de noile reglementări, ori pur şi simplu nu vrea să solicite sumele necesare pentru susţinerea sportului local.
Atletul veteran şi-a făcut "pârtie " la primar, rugându-l de "n " ori pentru a îi dă un microbuz la competiţiile din ţară, dar Primarul... s-a făcut că plouă, deşi legal era acoperit.
Făcând o paralelă, comunele din jurul Bucureştiului au două echipe de fotbal, în prima ligă (Concordia Chiajna şi FC Voluntari) şi probabil va înţelege şi domnul Primar din Cosminele, că dacă vrei cu adevărat să susţii sportul, o poţi face.
Sau banii sunt, dar nu vrea Primăria Cosminele să-i scoată?!?
Interesant este şi faptul că mulţi ştiu ce face Primarul, dar o sursă care vrea să-şi păstreze anonimatul a declarat că acestora le este frică să vorbească.
Comună Cosminele... pe harta alunecărilor de teren în zonele naturale, încă din 2013, autorităţile din comună... tac. 
Tot în anul 2013, Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova a primit solicitări de la mai multe comune din Prahova printre care şi Cosminele, pentru microbuze şcolare. La Surani şi Cosminele, de exemplu, există câte o şcoală la care vin copii din întreaga comună. Unii merg şi cinci kilometri pe jos. Necesarul, în acest moment, ar fi de 15 microbuze”, a declarat, pe data de 13 septembrie 2013, pentru telegrama.ro, Horia Toma, fost inspector general al ISJ Prahova.
Potrivit sursei menţionate, în comunele prahovene, au ajuns microbuze nou-nouţe, implicit şi în comună Cosminele.
" Potrivit informațiilor publicate de instituție, mașinile, cu o capacitate de transport de 16+1, propulsie asigurată cu motoare Diesel, norme de poluare Euro 5, sistem de direcție de tip servoasistat, sistem de frânare modern, cu asistență la frânarea de urgență, sistem de anti patinare a roților și sistem electronic de control al stabilității. De asemenea, microbuzele sunt dotate cu crono tahograf digital cu limitare electronică de viteză la 90 km/h și beneficiază de aer condiţionat și de încălzire. Livrarea s-a făcut face cu un set de rezervă de cinci anvelope de iarnă, microbuzele beneficiind de o garanție de cinci ani, valabilă în limita a 150.000 km. (http://www.telegrama.ro/educatie/item/29153-cinci-microbuze-scolare-noi-au-ajuns-in-prahova.html).
Reporterul nostru a observat, duminică în localitate, un microbuz şcolar vechi şi ruginit.
În 2014 comună Cosminele a primit peste 200.000 lei de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin CJ Prahova (http://www.cjph.ro/doc/dezv_ec/1019.pdf), pentru alimentarea cu apă în comuna Cosminele, satele  Cosmina de Sus şi  Trestioara.
Dar... alimentarea cu apă... nu s-a realizat, în toată comună, potrivit sursei colegului nostru.
Nici sport, nici şcoală.
" Actualul primar, nu vrea să se implice deloc pentru sprijinirea activităţilor sportive. Pregătesc în comună mai mulţi copii, deja unii dintre ei au obţinut premii la concursuri, au potenţial foarte mare, dar acest lucru nu interesează pe nimeni. 
Am fost la o şedinţă de Consiliu Local şi le-am spus în faţă toate aceste lucruri, nu ştiu pe ce toacă banii, pentru că în comuna nu se vede”.
„Am fost la numeroase concursuri internaţionale, având sponsorizări private, nici o sponsorizare de la Primăria Cosminele şi am văzut în ce condiţii se pregătesc sportivii de acolo. Cosminele este un loc ideal pentru antrenamente, rar găseşti condiţiile pe care le oferă această localitate. Însă, pe lângă condiţiile naturale, mai e nevoie şi de infrastructură, de un cantonament, de locuri de cazare. N-ai unde să găseşti aşa ceva. Sunt două foste şcoli care au fost desfiinţate, copiii au fost mutaţi toţi la şcoala centrală, iar clădirile au rămas în paragină, în loc să fie amenajate pentru primirea unor sportivi. I-am dat fostului primar această idee, iar de curând m-a oprit să-mi spună că-i pare rău că nu m-a ascultat. Acum, ce pot să-i fac, e târziu” , a declarat pentru Info Ploieşti City, atletul veteran, Ion Marian.
O fostă punte (un buştean) spre pădure, reparată din buzunarul propriu.

Ca să ajungi în pădure şi la casa lui " Marin Sportivu ' " aşa cum îl cunosc vecinii, trebuie să ai puţin curaj, pentru a trece o punte, care a fost "consolidată " din propriul buzunar, de Ion Marian, Primăria Cosminele, nereuşind să repare un "podeţ ", în toată comună, d-apoi altele...

Afară-i vopsit gardul, înăuntru este leopardul.

Deşi de la distanţă sediul Primăriei Cosminele arată bine, din apropiere... dezastru.
Scările sunt abrupte, rampa pentru persoanele cu dizabilităţi... lipsă, iar tencuiala exterioară este făcută la mântuială, ca bonus lângă intrare "tronează " şi un scaun de lemn, murdar, pentru a dat "culoare " Consiliului Local din localitate.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *