9.10.2016

Ploieștiul își aduce aminte – Evenimentele lunii septembrie


Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană organizează în luna septembrie două evenimente în cadrul proiectului „Ploieștiul își aduce aminte”. Pe 18 septembrie va avea loc conferința „Ploieșteni în închisorile comuniste”, iar pe 24 septembrie este programată a doua – și ultima vizită din cadrul proiectului – la fostele închisori Jilava și Pitești. Ambele evenimente sunt organizate cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer.

Pe 18 septembrie, de la ora 15:00, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești, istoricul Lucian Vasile va susține conferința „Ploieșteni în închisorile comuniste”. În cadrul evenimentului vor fi prezentate experiențele ploieștenilor care au fost victime ale represiunii regimului comunist între 1945 – 1964. Multe din aceste povești au rămas consemnate numai între filele prăfuite ale dosarelor întocmite de fosta Securitate, conferința fiind rezultatul cercetărilor realizate în ultimii doi ani. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, cu sprijinului Fundației Konrad Adenauer și în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”. Intrarea este liberă.
***
Pe 24 septembrie va avea loc a doua vizită – și ultima din cadrul proiectului „Ploieștiul își aduce aminte” – la fostele închisori comuniste Jilava și Pitești. Efectele comunizării României pot fi înțelese cel mai bine prin vizitarea celor două foste penitenciare care au definit geografia represiunii din perioada 1945 – 1964. Prin Fortul 13 Jilava au trecut majoritatea foștilor deținuți politici, fiind atât închisoare de executare a pedepsei, cât și de tranzit. Vechea clădire impresionează nu numai prin poveștile sale, cât și prin aspectul vizual, starea sa de conservare fiind apropiată de cea din urma cu jumătate de secol. În schimb, fosta închisoare Pitești este astăzi transformată, dar se poate vizita o parte care este în curs de amenajare ca memorial. Participanții vor avea ocazia să intre inclusiv în Camera 4-Spital, celula unde au avut loc cele mai grave atrocități ale „Fenomenului Pitești”.
Cei care doresc să participe la această vizită gratuită trebuie să descarce formularul de aplicație disponibil pe www.DezvoltareUrbana.org sau www.RepublicaPloiesti.net și să îl trimită completat la adresa contact@dezvoltareurbana.org până pe 18 septembrie inclusiv. Lista persoanelor selectate va fi afișată pe 19 septembrie pe site-ul AEDU. Participarea este gratuită, iar traseul Ploiești – București – Pitești – Ploiești va fi efectuat cu un microbuz pus la dispoziție de către organizatori.

 Pentru informaţii legate de acest proiect, ne puteţi scrie la adresa de e-mail

Parteneri principal: Fundaţia Konrad Adenauer România

Parteneri locali: Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” și Sorin Petculescu – Fotografie Comericală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *