11.01.2014

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Toți alegătorii trebuie să știe că secţiile de votare vor fi deschise duminică de la ora 7:00 până la ora 21:00. Persoanele care vor vota fără a avea acest drept, cele vor vota de mai multe ori, precum şi cele care vor introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător riscă pedeapsa cu închisoare, cuprinsă între şase luni şi trei ani.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. De asemenea, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Unde votează alegătorii?
Alegătorii votează la secia de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cum poate verifica un alegător unde votează și dacă figurează în listele electorale permanente?
Accesând Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro şi introducând CNP-ul şi numele, alegătorul poate afla dacă figurează în Registrul electoral, implicit în listele electorale permanente, și secia de votare la care este arondat, cu toate datele de localizare a acesteia.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ce poate face un alegător care nu se regăsește în Registrul electoral?

Orice inadvertență între datele oferite de Registrul electoral și cele reale poate fi semnalată de către alegători primarilor sau direct AEP, la numărul de telefon 021 310 0767.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cum se poate înscrie cineva în Registrul electoral dacă are mai multe adrese?
Alegătorii au posibilitatea de a se înscrie în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau cu adresa de reședină.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cine are dreptul să voteze și cine nu?
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaii mintal, puși sub interdicie, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Cu ce acte de identitate se votează?
Cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării; Paşaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetăenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Unde votează alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului?
Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Când trebuie depuse cererile pentru urna specială?
Alegătorii netransportabili, deținuții, bolnavii internați în spitale care solicită urna specială trebuie să depună cereri scrise la secia de votare până cel mai târziu în preziua alegerilor.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se depun la biroul electoral al secției de votare în data de 1 noiembrie 2014 (turul I de scrutin), respectiv în data de 15 noiembrie 2014 (turul II de scru#n), în intervalul orar 18,00 – 20,00.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare împreună cu membrii acestuia trebuie să fie prezenţi la sediul secţiei de votare, în ajunul zilei votării, la ora 18,00, fiind obligat să dispună măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. În intervalul orar 18,00 – 20,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare primeşte cererile de votare prin intermediul urnei speciale. 
sursa:digi24.ro

Cine sunt candidaţii pentru funcţia de preşedinte al României:
Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie.
Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. A fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.
Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP.
Monica Luisa Macovei are 55 de ani şi candidează independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale.
Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României. În prezent este preşedintele Senatului, iar la funcţia supremă în stat candidează independent.
Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte.
Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) are 46 de ani, este ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.
Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani şi a fost ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta.
Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.
Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu.
Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) are 59 de ani este om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.
William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat.
sursa:mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *