vineri, 11 noiembrie 2016

ATENTIE.A inceput campania electorala pentru Alegerile Parlamentare 2016 (11 decembrie ) . Ce reguli trebuiesc urmate !

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a inceput vineri, cu aceleasi reguli stricte ca si la alegerile locale privind afisajul electoral si interzicerea folosirii de bannere mari pe stalpi sau corturi.
Potrivit calendarului electoral stabilit de Guvern, campania electoral incepe in data de 11 noiembrie si se finalizeaza pe 10 decembrie.

Suma totala alocata de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscriptii electorale in cele 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.


Reguli de desfasurare a campaniei electorale

In campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.

In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli in perioada de desfasurare a cursurilor.

In campania electorala se mai interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ura si intoleranta. De asemenea, in campania electorala sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa ori etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisaj electoral si sa asigure amplasarea de panouri electorale.

Aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.

Un afis electoral amplasat nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura. Sunt interzise de asemenea afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.


continuare aici : http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2016/a-inceput-campania-electorala-reguli-stricte-privind-afisajul-electoral-sunt-interzise-corturile-si-bannerele-pe-stalpi-1442835

sursa:ziare.com