În anul școlar 2024-2025, activitățile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, prevederi ce au fost transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.
În judeţul Prahova, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează un număr de 645 unităţi de învăţământ preuniversitar (243 cu personalitate juridică şi 402 fără personalitate juridică), 226 în mediul urban (137 cu personalitate juridică şi 89 fără personalitate juridică) şi 419 în mediul rural (106 cu personalitate juridică şi 313 fără personalitate juridică).
Dintre acestea, 616 unităţi de învăţământ se regăsesc în sistemul de învăţământ de stat, iar 29 unităţi de învăţământ, în cel privat.
După tipul unităților de învățământ distribuite în mediul urban, respectiv rural, situaţia acestora se prezintă astfel: 226 de unități în mediul urban și 419 în mediul rural.
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, au fost executate următoarele activități:
Au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au fost constatate următoarele:
302 dintre unitățile de învățământ dețin analiză de risc la securitatea fizică
toate unitățile de învățământ dispun de sisteme de securitate (pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției.
Cu această ocazie, au fost stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, conform prevederilor Instrucțiunilor nr. 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică, a activităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 Rep. privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, urmând ca la îndeplinirea termenelor de remediere stabilite, acestea să faca obiectul reverificării.
Au fost organizate acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care nu au fost identificate deficiențe.
Au fost organizate acțiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar, fiind identificate 98 microbuze. Cu această ocazie, au fost instruiți 111 conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.
Au fost desfășurate acțiuni de inventariere a agenților economici din incinta sau din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Au fost evaluate riscurile și vulnerabilitățile existente, pe baza situației operative înregistrate în anul școlar anterior, stabilindu-se menținerea patrulelor mixte care acționează cu caracter permanent pe timpul procesului educativ, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza județului.
Pe parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, vor fi întreprinse următoarele măsuri:
Asigurarea prezenței polițiștilor la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar, în acest sens fiind întocmit un Plan de măsuri la nivelul întregului județ prin care s-a urmărit asigurarea prezenței polițiștilor la activitățile menționate dar și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică în zonele unităților de învățământ. Patrulele de poliție rutieră au asigurat fluidizarea traficului în zonele aglomerate din apropierea unităților de învățământ.
Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, ca punct de staționare, pe timpul afluirii și defluirii elevilor, la și de la cursuri;
Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale echipajelor de poliție rutieră pe timpul afluirii și defluirii elevilor, la și de la cursuri;
Adaptarea dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice în raport cu evoluția situației operative în vederea creșterii eficienței acestora în prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Dimensionarea corespunzătoare și asigurarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe principalele artere de circulație, îndeosebi în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere;
Organizarea de activități specifice în domeniul rutier și al siguranței publice în zona unităților de învățământ, pe timpul afluirii și defluirii, la și de la cursuri, a elevilor și a părinților sau însoțitorilor;
Organizarea de acțiuni de verificare a autovehiculelor destinate transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră;
Asigurarea intervenției specifice de către structurile de ordine publică în cazul producerii unor evenimente în incinta sau în zonele adiacente unităților de învățământ;
Întocmirea de către Biroul Siguranța Școlară a rapoartelor de analiză post-cauzală a fiecărui incident și stabilirea unor direcții de acțiune în vederea prevenirii unor incidente similare;
Menținerea nivelului ridicat de acțiune în cadrul activităților de control sistematic și prezență activă, în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ, în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar;
Abordarea, în cadrul orelor de curs, a unor tematici de natură juridică, adaptate mediului școlar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale;
Desfășurarea de activități educative în cadrul programului ,,Școala Altfel”, având ca teme ,,Prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun”.
La nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, vor fi constituite grupuri de acțiune, având drept scop facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea violenței și creșterea gradului de siguranță școlară.
În conformitate cu prevederile Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, pe tot parcursul anului școlar, la nivelul județului nostru, prin Biroul Siguranța Școlară și polițiștii cu atribuții pe această linie vor desfășura activități în unitățile de învățământ în cadrul diferitelor proiecte și campanii, după cum urmează:
Campania Națională ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”- campanie de prevenire a violenței în mediul școlar
Proiectul județean pentru prevenirea traficului și consumului de droguri în incinta unităților de învățământ preuniversitar- ”Viitor fără umbre”, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova și Inspectoratul Școlar Județean Prahova si DGASPC. Campania va fi desfășurată pe parcursul întregului an școlar 2024 - 2025 ce va avea drept scop creșterea gradului de informare, conştientizarea şi sensibilizarea elevilor și a cadrelor didactice cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe psihoactive.
”Ia atitudine, spune STOP violenței”- proiect pentru dezvoltarea deprinderilor și abilităților psihoemoționale necesare amplificării climatului pozitiv în unitățile de învățământ- ciclul primar, gimnazial și liceal, în colaborare și reprezentanți ai C.J.R.A.E. Prahova- pe tot parcursul anului școlar.
Concluzii
Subliniem faptul că în anul școlar precedent, la nivelul județului Prahova, în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ nu au fost înregistrate fapte penale grave, infracțiuni comise cu violență, sau alte fapte cu un impact mediatic deosebit, de natură să afecteze climatul de siguranță publică.
Din analiza situației operative nu s-a structurat un model care să conducă la ideea unei legături directe între comiterea faptelor și anumite circumstanțe; fenomenul violenţei juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar are ca suport criminogen conflicte spontane, fără forme specifice de organizare premeditată.
Totodată, analizând gradul de pericol derivat din infracțiunile comise în mediul școlar se observă că acestea nu prezintă un potențial risc major la adresa securității fizice/psihice a celorlalți elevi sau a personalului didactic, însă pot degenera, în cazul în care nu sunt gestionate corespunzător și nu se iau măsuri pentru prevenirea și sancționarea acestora cu fermitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu