În fiecare an, sezonul estival este caracterizat prin mobilitatea ridicată a persoanelor, atât din ţară cât şi din străinătate care, pe fondul concediilor de odihnă şi a vacanţei şcolare, se deplasează spre staţiunile turistice, fapt care determină creşterea valorilor de trafic rutier, feroviar şi aerian.
Creşterea numărului de persoane în zonele cu destinaţie de agrement, pe perioada sezonului estival, este influenţată de acordarea voucherelor de vacanţă, minivacanţele rezultate din prelungirea weekendurilor, organizarea unor manifestări publice prilejuite de sărbători religioase (ex. Rusaliile Ortodoxe / Catolice, Sf. Petru şi Pavel, Adormirea Maicii Domnului), evenimente cultural-artistice cu public numeros (ex. Evenimentul organizat pe stadionul „Steaua Română” din municipiul Câmpina, Republik Fest, Sinaia Forever) şi diferite competiţii sportive.
Astfel, începând cu luna iunie, în special în perioadele de weekend, în zonele publice de interes, staţiunile turistice din zona montană, s-au creat aglomerări de persoane, fără impact deosebit asupra climatului de ordine şi siguranţă publică.
Deşi elevii şi studenţii au fost în vacanţă în această perioadă, s-au derulat o serie de examene precum evaluarea naţională, bacalaureat şi definitivat în învățământ, fapt ce a implicat prezenţa personalului I.J.J. Prahova în zona instituțiilor de învățământ, pentru realizarea ordinii publice.
În spațiul public au fost desfășurate activități specifice dedicate procesului electoral ocazionat de alegerile pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 09.06.2024.
Astfel, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în corelare cu prevederile cadrului normativ incident, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, s-au adaptat misiunile şi activităţile specifice, cu accent pe locuri/ zone aglomerate (gări, pieţe, târguri, oboare etc.), proximitatea lăcaşurilor de cult, zone pretabile desfăşurării manifestărilor culturale, sportive sau de altă natură (parcuri, arene sportive etc.), zone de agrement.
Principalele obicetive avute în vedere au fost:
asigurarea unei prezenţe sporite și active a elementelor din dispozitivele de ordine și siguranță publică, pentru asigurarea caracterului preventiv şi consolidarea încrederii populaţiei în structurile de aplicare a legii;
intensificarea acțiunilor specifice în stațiunile și pe traseele turistice din zona montană în vederea prevenirii producerii unor situații cu impact în planul ordinii și siguranței publice;
asigurarea unei planificări judicioase a resurselor angrenate în misiunile specifice, în vederea folosirii acestora pe momente operative, stabilite pe baza evaluărilor proprii și analizelor comune;
intensificarea activităților specifice în vederea depistării persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice și/sau a drogurilor / substanțelor psihoactive și dispunerii măsurilor legale;
asigurarea/restabilirea ordinii publice, respectiv asigurarea protecției participanților pe timpul desfășurării manifestărilor publice;
asigurarea de capacități de intervenție / capabilități specifice, cu resurse din categoria structurilor de intervenţie acţiuni speciale şi antiteroriste în vederea asigurării unei riposte imediate şi eficiente pentru contracararea eventualelor ameninţări teroriste sau altor situaţii cu impact major în planul ordinii şi siguranţei publice;
participarea împreună cu celelalte structuri specializate la desfăşurarea de acţiuni pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, intervenţia pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, precum şi acordarea de prim-ajutor sau asistenţei medicale de urgenţă;
asigurarea, cu celeritate, a unui răspuns instituțional, coerent și coordonat, la apariția unor situații de urgență;
desfăşurarea activităţilor de informare preventivă a populaţiei cu privire la măsurile specifice sezonului estival întreprinse la nivelul I.J.J. Prahova.
Managementul integrat al ordinii și siguranței publice
Asigurarea ordinii publice
Acţiunile întreprinse pe linia asigurării măsurilor de ordine publică au avut ca scop respectarea legalităţii, protecţia participanţilor, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul manifestărilor sportive, cultural artistice, comemorative / religioase, pe timpul examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.
I.J.J. Prahova a executat 315 activități de asigurare a ordinii publice la care au participat, în total, 1.652 jandarmi, după cum urmează:
Manifestări de protest – 3, la care au participat 15 jandarmi;
Manifestări cultural artistice – 151, la care au participat 957 jandarmi;
Manifestări comemorative / religioase – 19, la care au participat 106 jandarmi;
Manifestări promoționale / comerciale – 27, la care au participat 89 jandarmi;
Manifestări sportive – 66, la care au participat 368 jandarmi;
Vizite oficiale – 2, la care au participat 20 jandarmi;
Alte genuri de activități – 50, la care au participat 126 jandarmi;
Principalele provocări ale acestor evenimente desfășurate în spațiul public, au fost, pe de o parte numărul mare de participanți la activitățile care deja au tradiție (zilele localităților, Festivalul Alfabetul Conviețuirii, Calabreaza, Festivalul Cașcavelei, Sinaia Forever etc.) și pe de altă parte noutatea unor evenimente care nu au mai fost organizate anterior în zona noastră de responsabilitate (Republik - Fest – au participat peste 12.000 de persoane în cele 3 zile, Întâlnirea Tineretului Ortodox – peste 500 din tineri din România, Republica Moldova, Ungaria și Serbia, ”Caravana romilor” – organizată în localitatea Florești, la care au participat peste 6000 de persoane).
Ca un element de noutate este prezența în Liga a III - a de fotbal a 6 echipe din județul Prahova: CSO Plopeni, CS Blejoi, CS Tricolorul Breaza, CS Păulești, CSO Băicoi și FC Petrolul 52.
Faptul că municipiul Ploiești a fost ”Capitala tineretului din România în 2024” a presupus organizarea mai multor activități care au avut în centrul atenției tinerii.
Astfel, sub sloganul ”Ploiești Let`s play”, au fost organizate numeroase evenimente culturale, educative și sportive, la care au participat tineri din mai multe state, activități la care Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova a asigurat măsurile de ordine publică.
Totodată au fost executate 66 acțiuni de asigurare premergător şi pe timpul desfasurării alegerilor la care au participat 687 jandarmi, dedicate procesului electoral pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 09.06.2024.
Contextul internațional actual a impus necesitatea sporirii măsurilor de securitate la evenimentele cultural-artistice și sportive la care participă artiști, invitați și sportivi din țările aflate în zonele de conflict.
Considerăm că un indicator important privind performanţa executării misiunilor de asigurare a ordinii publice este acela că, la nivel judeţean, în perioada supusă analizei nu au fost executate intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice, activitățile desfășurate de echipele de dialog având un rol benefic în menținerea unei stări de normalitate socială.
Menținerea ordinii publice
Pe perioada sezonului estival, au fost constituite 1.526 patrule mixte și de jandarmi. În cadrul acestor patrule au fost folosite 3.173 efective.
Structurile de jandarmi montane au executat misiuni în zonele de interes operativ în cele 5 stațiuni montane şi pe cele 36 trasee turistice din zona acestora şi au participat la soluționarea apelurilor privind situațiile de urgență provocate de animale sălbatice în zona montană.
Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în staţiuni montane, pe traseele turistice din zona acestora, precum şi în alte zone de interes operativ au fost constituite un număr de 472 patrule de jandarmi, cu 970 efective.
Ponderea efectivelor destinate executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în mod integrat a fost:
în stațiuni montane si trasee turistice adiacente - 472 patrule de jandarmi cu 970 efective;
în stațiuni balneare (Breaza) - 50 patrule de jandarmi cu 100 efective;
în zona instituțiilor de învățământ - 65 patrule de jandarmi cu 129 efective;
în zona obiectivelor din competență - 228 patrule de jandarmi cu 456 efective;
în mediul urban - 21 patrule de jandarmi cu 42 efective;
în mediul rural - 8 patrule de jandarmi cu 16 efective;
în mediul urban – 444 jandarmi în patrule mixte cu poliția națională;
în mediul rural – 17 jandarmi în patrule mixte cu poliția națională.
Subunitatea de intervenţie antiteroristă şi acţiuni speciale din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a constituit 221 echipe de intervenţie, fiind folosiţi 999 jandarmi, care au acționat în sprijinul elementelor de dispozitiv care asigură paza obiectivelor precum şi în sprijinul efectivelor care asigură protecţia transporturilor cu caracter special din competenţa inspectoratului sau care au tranzitat zona de responsabilitate.
Totodată, echipa de intervenție din cadrul Grupei AT aflată în serviciu, a fost dispusă vizibil, astfel încât să se creeze premisele unei reacții rapide, în situația producerii unor evenimente cu impact în planul ordinii și siguranței publice precum și în vederea prevenirii riscurilor teroriste pe raza municipiului Ploiești, conform planificării săptămânale stabilită în cadrul Ședinței Grupului de Coordonare și Trasare a Sarcinilor.
Acţiuni de intervenţie
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică ale I.J.J. Prahova, în perioada de referinţă fiind executate 654 misiuni de intervenţie, dintre care 614 au fost intervenții la evenimente sesizate prin SNUAU 112 și 40 la evenimente sesizate prin alte mijloace.
În cele 3 luni și jumătate, cât are sezonul estival, Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova i-au fost direcționate spre soluționare 635 apeluri efectuate prin S.N.U.A.U. 112. Dintre acestea, 595 apeluri semnalau prezența unor animale sau insecte periculoase. În 513 situații, apelantul sesiza prezența urșilor, după cum urmează:
în luna iunie 108 apeluri în 19 localități, din care 1 cu pagube materiale (gard rupt);
în luna iulie 151 apeluri în 26 localități, din care 1 cu victimă (o persoană decedată), 6 cu pagube materiale (animale / păsări domestice omorâte și garduri rupte), fiind împușcați 2 urși (Bușteni și Izvoarele);
în luna august 208 apeluri în 27 localități, din care 5 cu pagube materiale (animale / păsări domestice omorâte, un cort și garduri rupte), 1 urs fiind tranchilizat și relocat din comuna Ștefești;
în luna septembrie 46 apeluri în 15 localități, din care 2 cu pagube materiale (animale domestice omorâte și garduri rupte);
Acţiuni punctuale și în cooperare/colaborare cu alte instituţii
În sezonul estival, au fost executate 11 acțiuni punctuale cu 31 efective în piețe, târguri, oboare, în domeniul combaterii delictelor silvice, comerțului stradal, în domeniul piscicol precum și în alte zone de interes operativ, în urma cărora au fost constatate și sancționate 17 fapte cu caracter contravențional.
În baza planurilor de cooperare şi a protocoalelor de colaborare încheiate, pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova cu structurile de ordine publică a executat 180 misiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituții, cu 404 efective.
Managementul integrat al Pazei și protecției instituționale, transporturilor speciale, transporturilor de bunuri și valori și corespondență clasificată
În perioada sezonului estival efectivele I.J.J. Prahova au executat 5.396 misiuni de pază cu un efectiv de 12.483 jandarmi, astfel:
3.646 misiuni pază obiective, pentru care s-au folosit 8.065 jandarmi;
1.374 misiuni asigurare a ordinii interioare la instanțe, pentru care s-au folosit 1.374 jandarmi;
37 misiuni pază transporturi de valori, pentru care s-au folosit 74 jandarmi;
67 misiuni pază transporturi speciale, pentru care s-au folosit 205 jandarmi;
68 misiuni pază transporturi de corespondență clasificată, pentru care s-au folosit 278 jandarmi;
204 misiuni pază magistrale transport produse petroliere și instalațiile aferente acestora, pentru care s-au folosit 2.487 jandarmi;
Rezultate obţinute cu ocazia executării misiunilor
Pe timpul exercitării atribuţiilor prevăzute de lege, la nivelul I.J.J. Prahova au fost întocmite 15 procese verbale de constatare, pentru sesizarea a 16 fapte susceptibile a fi infracţiuni, săvârşite de către 22 autori.
În cooperare cu Poliţia au fost constatate 2 astfel de fapte săvârșite de 2 autori.
La nivelul I.J.J. Prahova, în perioada de referință au fost constatate şi sancţionate 1.580 fapte cu caracter contravenţional iar pentru sancţionarea acestora a fost aplicat un număr de 538 avertismente scrise, reprezentând 34% din totalul sancţiunilor aplicate şi un număr de 1.042 amenzi contravenţionale, în valoare de 375575 lei, care au reprezentat 66%.
În ceea ce privește comunicarea publică, aceasta a urmărit promovarea imaginii reale a instituţiei, realizarea unei transparenţe depline la nivelul inspectoratului, precum şi respectarea dreptului de acces la informaţii de interes public.
Imaginea publică şi percepţia populaţiei faţă de activitatea noastră s-a realizat prin transmiterea către mass-media de buletine informative şi comunicate de presă, concretizându-se prin cele 26 articole de presă, 7 apariţii a unor jandarmi la posturile locale / naţionale de radio şi televiziune și 38 postări în social media.
Încercăm să realizăm o mai bună comunicare cu reprezentanții mass-media, astfel încât prahovenii să cât mai bine informați cu privire la activitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova.
La finalul sezonului estival, vă putem comunica faptul că prin activitățile desfășurate Jandarmeria Prahoveană a reușit să își atingă obiectivul stabilit creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL AL IJJ PRAHOVA
Foto ilustrativ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu