9.17.2024

MĂSURI ÎNTREPRINSE LA NIVELUL INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN PRAHOVA PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ PUBLICĂ ÎN PERIOADA SEZONULUI ESTIVAL (video)


 Sezonul estival, perioadă a vacanțelor și a concediilor, caracterizată printr-un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, creează premisele unor supraaglomerări, context în care la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova a fost întocmit un Plan de Măsuri pentru prevenirea evenimentelor negative stradale sau cu violență.

Polițiștii au acționat atât pe latura preventivă, venind în sprijinul cetățenilor cu sfaturi și informații folositoare pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor, dar și pe latura de combatere, urmărind să protejeze cetățenii de persoanele care nu respectă normele legislative.

Astfel, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, structurile operative din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Prahova  au acționat pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, dar și pentru respectarea liniștii și a ordinii publice. Astfel, au fost întreprinse o serie de activități specifice, în tot județul, în special în zone aglomerate, gări, piețe, târguri, zone de agrement, în proximitatea spațiilor de desfășurare a manifestărilor cultural artistice și în proximitatea lăcașurilor de cult.

Începând cu luna iunie, până în prezent, la nivelul Inspectoratului au fost organizate permanent acțiuni punctuale, o parte dintre acestea, respectiv cele care au vizat menținerea ordinii și siguranței publice, combaterea infracționalității stradale, a migrației ilegale, dar și combaterea traficului și a consumului de droguri, fiind desfășurate în sistem integrat, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova,  Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești, Agenției Naționale Antidrog, precum și cu cel al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

În urma acestor activități, polițiștii au constatat o serie de abateri de la normele legale, pentru care au aplicat 27.304 sancțiuni contravenționale.

Din totalul de sancțiuni aplicate, 6.375 au fost aplicate conform Legii nr.61/1991 R, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 18.251 la regimul rutier, conform OUG. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Un alt segment important, atât pentru menținerea ordinii și siguranței publice, cât și pentru consolidarea încrederii și a relației cu populația, este reprezentat de promptitudine și de timpul scurt de reacție la solicitările cetățenilor, în intervalul menționat, polițiștii intervenind la 10.496 de sesizări înregistrate prin intermediul Sistemului Național Unic al Apelurilor de Urgență 112.

În ceea ce privește infracționalitatea economică, în cadrul dosarelor penale instrumentate de polițiștii specializați în domeniu, au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, pentru acestea fiind indisponibilizate efectiv bunuri în valoare de aproximativ 600.000 de lei, dar și aproximativ 1.900.000 de lei recuperați în cont prin aplicarea prevederilor art.10 din legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În ceea ce privește activitățile operative și cercetările desfășurate de polițiștii Prahoveni în această perioadă, la nivelul Serviciului de Ordine Publică, pe linia domeniului silvic, au fost organizate 4 acțiuni și au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în temeiul legii nr. 171/2010, în valoare totală de aproximativ 8.000 de lei. De asemenea, 166.509,90 de lei reprezintă confiscarea valorică a materialului lemnos în urma activităților din perioada de referință.

În intervalul de referință, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, pe linie de braconaj cinegetic a organizat 3 activități în baza planurilor proprii de acțiune, fiind puse în executare 11 percheziții domiciliare, descoperite și ridicate 10 arme, carne de vânătoare, capcane, dar și 749 de cartușe indisponibilizate.

La nivelul Serviciului de Investigații Criminale, în cadrul dosarelor penale instrumentate de polițiștii serviciului, aceștia au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară în urma cărora, față de 10 persoane au fost dispuse măsuri preventive, respectiv 6 mandate de arestare preventivă, 3 rețineri și un control judiciar.  

Raportându-ne la siguranța rutieră, din iunie până în prezent, polițiștii au identificat persoane care au pus în pericol siguranța propriei deplasări, dar și pe a celorlalți participanți la trafic, situații în care au fost retrase peste 535 de certificate de înmatriculare, respectiv au fost reținute 320 de permise de conducere pentru depășirea limitei legale de viteză și 98 de permise, pentru conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor interise.

Din nefericire, în această perioadă au fost înregistrate și 35 (-1) de accidente rutiere cu urmări grave, în care 12(-10) persoane și-au pierdut viața, iar alte 23 (=) au fost rănite grav.

De asemenea, cu privire la activitățile de fluidizare a traficului rutier, având în vedere valorile ridicate de trafic care se înregistrează pe Drumul Național 1, către stațiunile montane, în fiecare weekend, precum și în weekend-urile prelungite, în dispozitivul de fluență au acționat, zilnic, în medie, 35-45 de polițiști. 

În ceea ce privește problematica siguranței în unitățiile de învățământ, pe toată durata vacanței, pentru promovarea siguranței online, pentru prevenirea accidentelor rutiere, a violenței, furturilor, consumului de alcool, tutun și droguri, de către tineri,  polițiștii responsabili cu siguranța în școli au desfășurat 56 de sesiuni de informare în taberele școlare și școli de vară, organizate în județul Prahova, informații de care au beneficiat peste 3.600 de elevi și cadre didactice.

Ca element de noutate dorim să menționăm că, în această perioadă, a intrat în vigoare Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție extins, care aduce modificări în ceea ce privește aplicabilitatea acestuia. Legea extinde situațiile în care pot fi emise ordine de protecție, dincolo de sfera violenței domestice, respectiv și în alte situații care implică violență, amenințări sau hărțuire între persoane care nu au legături de rudenie. 

Pentru că ne dorim ca Prahova  să păstreze în continuare același nivel ridicat de atractivitate pentru turiști și în viitor, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova va continua să desfășoare proactiv măsuri de siguranță, atât în beneficiul comunității, cât și pentru cei care, prin diferite împrejurări, ne vor vizita.

IJP PRAHOVA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *