11.19.2024

Săptămâna Antreprenoriatului pentru Liceeni AUSF, ediția a XI-a, s-a încheiat, alături de toate evenimentele dedicate încurajării inițiativei și educației antreprenoriale la nivel global, în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului.


 Comunicat Asociația Un Strop de Fericire

Săptămâna Antreprenoriatului pentru Liceeni AUSF, ediția a XI-a, s-a încheiat, alături de toate evenimentele dedicate încurajării inițiativei și educației antreprenoriale la nivel global, în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului.
Un articol publicat de comunitatea Săptămânii Globale a Antreprenoriatului arată că, la nivel global, 40% dintre tineri doresc să își deschidă propria afacere. De asemenea, un studiu al International Labour Organisation relevă că 20% dintre tinerii din întreaga lume nu sunt angajați și nu sunt implicați într-un proces de educație sau formare. Aceste date subliniază necesitatea strategică de a investi în educația antreprenorială a tinerilor.
Având în vedere această nevoie, am mobilizat câteva sute de liceeni din Ploiești și Prahova la evenimentele noastre de anul acesta, dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale, familiarizării tinerilor cu gândirea antreprenorială și conectării lor cu mediul de afaceri. Credem că școala trebuie să pregătească tinerii pentru realitatea din piața muncii și mediul de afaceri, de aceea, de 11 ani, oferim elevilor de liceu oportunitatea de a învăța despre antreprenoriat prin diverse activități practice.
 Agenda săptămânii a inclus:
• Un atelier pentru dezvoltarea unui model de afaceri, pe 12 noiembrie, la care orice idee de afacere propusă de participanți a prins contur în urma unui efort de echipă și sub îndrumarea mentorului, acestea fiind pregătite pentru prezentare în cadrul concursului de idei de afaceri.
• Vizite de studiu, pe 13 și 15 noiembrie
 Pe 13 noiembrie, liceenii au avut ocazia să afle cum funcționează o afacere reală vizitând compania Wingsrom Flying Quality. Vizita la Genesis Biopartner din 15 noiembrie a fost bogată în informații despre economia circulară, responsabilitate socială și viitorul reciclării resturilor alimentare pentru obținerea unor resurse energetice, fiind și o veritabilă lecție despre sustenabilitate.
• Vedeta săptămânii  a fost Concursul de Idei de Afaceri pentru Liceeni, în 14 noiembrie. Ca în fiecare an de 11 ediții, liceenii au jucat rolul de antreprenori, prezentând idei strălucitoare cu mult entuziasm în fața juriului de antreprenori. Ideile lor au variat de la servicii pentru integrare pe piața muncii, producerea de energie verde, soluții pentru integrarea afacerilor în mediul online, servicii de arhitectură și design interior, școală de muzică, cafenea cu pisici, accesorii din textile reciclate, construire unui robot subacvatic pentru menținerea echilibrului ecosistemelor marine, produse de cofetărie bio, obiecte vestimentare eco, aplicații pentru car sharing, hidrogen ca soluție de combustibil alternativ în industria auto, drone pentru depoluare, materiale de construcții ECO, aplicație care transformă sarcinile zilnice în jocuri distractive, sistem de irigat automatizat și inteligent care ajustează irigarea în funcție de nevoile specifice ale fiecărei plante și umiditatea și temperatura solului și aerului, smart bag inteligent, o geantă inteligentă echipată cu panouri solare și un asistent AI pentru organizarea personală.
La concursul găzduit de AFI Ploiești au participat 26 de echipe din diverse colegii din Ploiești, iar cele mai bune idei au fost premiate de juriu astfel:
Premiul I: Echipa Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești Ploiești cu proiectul WAVE MOTION, un robot subacvatic pentru menținerea echilibrului ecosistemelor marine.
Premiul II: Echipa Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești cu proiectul SMART GARDEN, un sistem de irigat automatizat și inteligent.
Premiul III: Echipa Colegiului Național Ion Luca Caragiale Ploiești cu proiectul ECO STITCH, obiecte vestimentare din materiale eco.
Premiul pentru inovație: Echipa Colegiului Național Pedagogic Regina Maria Ploiești cu proiectul TASK HUNTERS, o aplicație care transformă sarcinile zilnice în jocuri distractive.  
Premiul pentru plan de afaceri: Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești cu proiectul GLAMOUR, comerț de produse vestimentare personalizate.
Premiul pentru prezentarea de marketing: Echipa Colegiul Național Nichita Stanescu Ploiești cu proiectul ARIS PAVAJE, materiale de construcții eco.
Premiul pentru cel mai bun discurs de vânzări: Echipa de la Colegiul de Arte Carmen Sylva cu proiectul școala de muzică DO RE MI.
Premiul de popularitate a revenit echipei SMART GARDEN, aceasta fiind votată de majoritatea din cele 26 de echipe prezente.

Participanții au avut ocazia să împartașească ideile lor cu juriul concursului, reprezentați ai mediului de afaceri local:
•     Cristian Mătășel, Director General Metigla
•     Ștefan Tudorie, Manager Operațiuni Genesis Biopartner
•     Cristian Goroneanu, Director General Orange Solar Energy
•     Marin Ghinoiu, Director General și fondatar al companiei Miconstruct.
Sâmbată, 16 noiembrie, am încheiat seria evenimentelor de educație antreprenorială cu un dialog deschis între liceeni și antreprenori, într-un Human Library cu antreprenori, o biblioteca vie în care “cărțile” din bibliotecă au fost oameni reali care și-au împărtășit poveștile de viață și experiențele personale cu tinerii prezenți în sala.

Antreprenorii prezenți au încurajat tinerii să fie activi, să învețe experimentând și participând în proiecte diverse, să nu le fie teamă de eșec, acesta fiind sursa învățării.
Ne-au onorat cu prezența în sala Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești:
•     Cosmin Răileanu, fondator Depozit Virtual, powered by Vindem-ieftin.ro, Tribul Antreprenorilor
•     Gabriel Petrescu, fondator I Campaign
•     Sabina Milițoiu, coach de dezvoltare personală și antreprenor al afacerii de familie Grădina de Lavandă
•     Andrei Răileanu , fondator al platformei Plugarul.ro  
•     Cătălin Dragomir, fondator Crazy Bubble Ploiești
Fiecare licean are potențialul de a schimba lumea, iar acești antreprenori au fost acolo să-i încurajeze să-și descopere această putere.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Un Strop de Fericire, un ong care, din 2012, crede în schimbarea lumii prin implicare, educație și puterea tinerilor.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *