10.29.2023

Simularea de dezastru desfăşurată în Ploieşti. (foto-video)

 












Joi dimineță, pe amplasamentul unui operator economic de pe raza municipiului Ploiești, care are ca profil de activitate producerea de carburanți, pompierii militari prahoveni au desfășurat un exercițiu de nivel tactic, tip JOINT, cu punerea în aplicare a prevederilor Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului Prahova și a Planului de Urgență Externă a obiectivului, pentru antrenarea factorilor decizionali și a structurilor operative.
Scenariul exercițiului
a presupus intervenția în cazul producerii unei explozii cu eliberare în atmosferă de hidrogen sulfurat, fiind format un nor de substanță toxică ce se deplasează către o comună învecinată. De asemenea, explozia a surprins personalul care deservea instalațiile afectate, fiind rănite grav 10 persoane.

Ca urmare a producerii exploziei, a fost manevrat greșit brațul unei macarale aflate în proximitatea unui rezervor cu reziduuri petroliere, astfel încât scânteile mecanice produse în urma lovirii celor două metale, în contact cu vaporii degajați de reziduuri, a produs o nouă explozie care a fost urmată de un incendiu.
În urma celor întâmplate, conducerea obiectivului
a convocat ”celula de urgență” în punctul de comandă, fiind dispuse măsuri de evacuare a personalului care nu are atribuții specifice de primă intervenție și a contractorilor din zonele afectate, respectiv punerea în aplicare a planului de urgență internă.
În cel mai scurt timp, angajații societății
au pus în aplicare planul de urgență internă, procedând la evacuarea zonelor din vecinătatea celei afectate, alarmarea serviciului privat pentru situații de urgență și anunțarea evenimentului către dispeceratul de apel unic în situații de urgență 112.

De asemenea, s-a procedat la punerea în aplicare a procedurilor interne de intervenție, echipele de lucrători specializați luând primele măsuri de limitare a efectelor negative.
În urma apelului la 112, inspectorul șef al ISUJ Prahova
a fost informat cu privire la evenimentul produs și, de îndată, acesta a ordonat punerea în aplicare a Planului de Urgență Externă a obiectivului și a Planului Roșu de Intervenție Județean, după care a informat prefectul județului referitor la situația cu care se confruntă, iar acesta din urmă a aprobat toate măsurile adoptate și a numit drept comandant al acțiunii pe inspectorul șef al ISUJ Prahova.
Din ace
l moment, a avut loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, în care fiecare participant la exercițiu trebuia să cunoască ce atribuții îi revin, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare perfectă între autoritățile implicate în gestionarea situației de urgență.
Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul a urmărit modul de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor ce trebuie perfecționate, atât procedural, cât și individual.
Scopurile principale ale acestui exercițiu au vizat verificarea practică a Planului de Urgență Externă și a Planului Roșu de Intervenție Județean, antrenarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției în monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui accident major la obiective petrochimice, verificarea fluxului informational decizional (și implicit, testarea mijloacelor de comunicații) și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns.

Comunicat ISU PH













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *