1.31.2024

BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA. 31 ianuarie 2024

 

În ultimele 24 de ore, pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 50 de situații de urgență, 19 dintre acestea fiind reprezentate de acordarea asistenței medicale de urgență, iar 4 au fost activități de îndrumare și control.
De asemenea, echipajele de salvatori au localizat și lichidat 5 incendii, două dintre acestea fiind produse la locuințe din localitățile Baba Ana și Odăile, iar celelalte s-au produs la nivelul unui coș de fum, la o anexă gospodărească și la nivelul unui tablou electric.
O locuință a fost cuprinsă de flăcări ieri, în jurul orei 16:00, în comuna Baba Ana, satul Baba Ana. Pentru gestionarea situației de urgență au acționat pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Mizil cu 2 autospeciale de stingere, o autocisternă, o autospecială de primă intervenție și comandă și un echipaj SMURD. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 200 mp la o locuință de tip P+M. O persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 50 ani, a suferit un atac de panică, astfel că a fost asistată de către echipajul SMURD prezent la fața locului și, ulterior, a fost transportată la spital. Cauza probabilă de incendiu a fost stabilită ca fiind efectul termic al curentului electric.
Un alt incendiu s-a produs noaptea trecută, în jurul orei 00:00, la o locuință din comuna Puchenii Mari, satul Odăile. La locul evenimentului s-au deplasat de urgență pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Ploiești, cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD. La sosirea echipajelor operative incendiul se manifesta la două camere de locuit ale clădirii, cu posibilitatea de propagare la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. În cel mai scurt timp, pompierii au reușit să localizeze incendiul și să salveze restul locuinței. Incendiul a fost lichidat la ora 00:45. Nu au fost înregistrate victime. Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, ca urmare a jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.
Totodată, pompierii prahoveni au acționat și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților, care au vizat asistența unor persoane nedeplasabile.
În acest interval, 20 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere, în urma cărora o persoană a fost transportată la spital.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 14 misiuni de recunoaştere în teren, fiind verificate căile de acces la diverse obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
Ne aflăm în plin sezon rece, iar în contextual producerii unor incendii care au avut drept cauze probabile aspecte ce țin de exploatarea necorespunzătoare a surselor de încălzire (sobe), reamintim cetățenilor o serie de reguli pe care este esențial să le respecte pentru a evita producerea unor evenimente nefericite:
Sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
Pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor va fi protejată cu o tablă de dimensiunile 50x70 centimetri, asigurând astfel protecţia faţă de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse;
Focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;
Nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;
Evitaţi supraîncălzirea sobelor;
Nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii.
***
Vă reamintim că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând! 
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri: 
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906);
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu ).
Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                                                                                     Foto ilustrativ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *