3.27.2024

Joi, 28 martie 2024, pompierii militari din cadrul ISU Prahova vor desfășura un exercițiu tactic la un operator economic din localitatea Brazi

 


COMUNICAT DE PRESĂ  ISU PRAHOVA
  ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU   
            Joi, 28.03.2024, începând cu ora 10:00, pe amplasamentul unui operator economic de pe raza localității Brazi, care are ca profil de activitate producerea de carburanți, pompierii militari prahoveni vor desfășura un exercițiu de nivel tactic, tip JOINT (prin combinarea exercițiilor de conducere CPX și cu forțe în teren/reale LIVEX), cu punerea în aplicare a prevederilor Planurilor de Urgență Internă și Externă ale obiectivului, pentru antrenarea factorilor de conducere, precum și a structurilor operative.
Scenariul exercițiului presupune intervenția în cazul producerii unui incendiu violent, cu posibilități de extindere la instalațiile vecine, izbucnit pe fondul executării unor lucrări de întreținere la una din instalațiile operatorului. Suflul degajat de instalația sub presiune afectată surprinde 5 persoane aflate în proximitate, producându-le diferite leziuni. De asemenea, în scurt timp, se produce și o explozie ce are ca efect eliberarea în atmosferă de etan și hidrogen sulfurat. Norul toxic format în urma exploziei se deplasează pe direcția NE, către colonia Brazi și satul Tătărani din comuna Bărcănești. 
În urma celor întâmplate, conducerea obiectivului convoacă ”celula de urgență” în punctul de comandă, fiind dispuse măsuri de evacuare a personalului care nu are atribuții specifice de primă intervenție și a contractorilor din zonele afectate, respectiv punerea în aplicare a planului de urgență internă. 
În cel mai scurt timp, angajații societății pun în aplicare planul de urgență internă, procedând la evacuarea zonelor din vecinătatea celei afectate, alarmarea serviciului privat pentru situații de urgență și anunțarea evenimentului către dispeceratul de apel unic în situații de urgență 112. De asemenea, s-a procedat la punerea în aplicare a procedurilor interne de intervenție, echipele de lucrători specializați luând primele măsuri de limitare a efectelor negative. 
În urma apelului la 112, inspectorul șef al ISUJ Prahova este informat cu privire la evenimentul produs și, de îndată, acesta dispune creșterea capacității operaționale a inspectoratului și informează prefectul județului cu privire la situația cu care se confruntă.
Din acest moment, va avea loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, în care fiecare participant la exercițiu trebuie să cunoască ce atribuții îi revin, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare eficientă între autoritățile implicate în gestionarea situației de urgență.
Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul urmărește verificarea modului de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor care trebuie perfecționate, atât pe latură procedurală, cât și la nivel individual, pentru fiecare dintre forțele angrenate în exercițiu.
Scopurile principale ale acestui exercițiu vizează verificarea practică a Planurilor de Urgență Internă și Externă ale operatorului, antrenarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției în monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui accident major la obiective petrochimice, verificarea fluxului informational - decizional și implicit, testarea mijloacelor de comunicații, precum și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns.
Foto ilustrativ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *