6.26.2024

Joi, 27.06.2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al Județului Prahova desfăşoară un exerciţiu de nivel tactic tip JOINT cu forţe şi mijloace în teren

 

Comunicat ISU Prahova

Joi, 27.06.2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al Județului Prahova desfăşoară un exerciţiu de nivel tactic tip JOINT cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă, în situația producerii unui seism. Desfășurarea de forțe are loc pe amplasamentul a doi operatori economici, unul situat in comuna Ariceștii Rahtivani, iar celălalt în municipiul Ploiești. Acest exercițiu își propune atât antrenarea factorilor de conducere în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situația producerii unor accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport pe căile rutiere și feroviare, precum și depozitare de produse periculoase, în obiective de tip SEVESO – cu risc chimic.

Potrivit scenariului exercițiului, în data de 27.06.2024, la ora 10:00, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a condus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri cu diferite destinații, unități medicale, clădiri de locuit, rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, sisteme de transport și distribuție de carburanți, precum și a căilor de transport rutiere.

Conform situației tactice simulate, mai mulți operatori economici din județul Prahova au fost afectați de seismul produs, printre care se numără și operatorii în cadrul cărora se va desfășura exercițiul. Pe amplasamentul unuia dintre aceștia, s-a produs un scurtcircuit urmat de incendiu în interiorul unei hale. Din cauza cantității mari de materiale și substanțe combustibile, incendiul s-a dezvoltat și propagat cu repeziciune, fiind rănite patru persoane. Dintre acestea, două au suferit intoxicații și arsuri la nivelul feței și gâtului, rămânând inconștiente, iar celelalte două prezintă doar arsuri. Evenimentul este gestionat în primă fază de către angajații serviciului privat pentru situații de urgență al operatorului, care execută primele operațiuni până la sosirea forțelor de intervenție din cadrul ISU Prahova. 

La aproximativ 30 de minute de la producerea seismului, la ora 10:30, o replică a acestuia provoacă pe amplasamentul celuilalt operator aflat în scenariu un incendiu în urma căruia un conducător al unei autocisterne aflată la alimentare și operatorul instalației de încărcare sunt răniți, suferind arsuri care necesită ajutor medical calificat de urgență. La scurt timp, se produce și explozia autocisternei, cu efecte grave: rănirea conducătorului acesteia, a operatorului stației și a membrilor serviciului privat pentru situații de urgență. 

Pentru gestionarea operativă a evenimentului, ISU Prahova asigură o desfășurare de forțe menită să gestioneze în condiții optime producerea unor asemenea situații de urgență: 9 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 2 autospeciale pentru salvare de la înălțime, 2 autospeciale pentru descarcerare, o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă – cu medic, o ambulanță pentru transport personal și victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, punctul de comandă mobil și 5 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Acest exercițiu urmărește îndeplinirea mai multor obiective, precum: 

- Antrenarea și testarea structurilor de decizie, de conducere și de coordonare, a sistemelor de comandă și control, precum și a elementelor care compun Sistemul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență. 

- Perfecționarea deprinderilor în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui seism major, inclusiv în colaborare cu celelalte structuri care asigură sprijin.

- Testarea procesului decizional, a fluxului informațional și a comunicării publice.

- Verificarea viabilității măsurilor stabilite în Planul județean de intervenție la seism și alunecări de teren, aprobat la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

În cazul real al producerii unui cutremur vă recomandăm să respectați următoarele măsuri de prevenire: 

      Ce trebuie să ştii şi să faci înainte de producerea unui cutremur:

  Să-ţi însuşeşti regulile minimale pentru a-ţi salva viaţa în caz de cutremur.

  Să nu depozitezi în clădirile cu destinaţia de locuinţă materiale combustibile, explozivi sau substanţe toxice.

  Să fixezi mobilierul şi alte obiecte astfel încât acestea să nu se răstoarne, să alunece sau să se prăbuşească în timpul cutremurului, devenind astfel surse de pericol.

  Să ai la îndemână un aparat de radio portabil, o lanternă cu baterii de rezervă şi o trusă de prim ajutor.

  Să cunoşti locațiile celor mai apropiate unităţi medicale, sediul poliţiei, pompierilor şi alte adrese utile.

  Să ştii şi să stabileşti un loc în care se vor afla actele familiei.

    Reguli minimale pentru a-ţi salva viaţa în cazul producerii unui cutremur:

  Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică.

  Închideţi sursele de foc.

  Deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane.

  Adăpostiţi-vă sub o grindă, lângă un perete de rezistentă, toc de uşa, sub birou sau o masă solidă.

  Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul.

  Dacă sunteţi pe stradă, depărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, deplasaţi-vă cât mai departe de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi.

  Nu blocaţi străzile, lăsaţi cale liberă pentru maşinile salvării, pompierilor, echipelor de intervenţie.

  Când sunteţi în maşină (şi aceasta în mers) scoateţi maşina în afara carosabilului, opriţi imediat şi rămâneţi în maşină.

  Când maşina este staţionată lângă o clădire, este bine să părăsiţi maşina imediat şi să vă îndepărtaţi de aceasta.

  Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio şi televiziune şi recomandările organelor în drept.

  Ce trebuie sa faci imediat după cutremur

  nu părăsi imediat locul în care te afli;

  atunci când părăsiți locuința, luaţi actele de identitate, un mijloc de iluminat, un aparat de radio şi obiecte personale;

  închide instalaţia de gaz şi cea electrică;

  nu folosi foc deschis;

  anunţă serviciile speciale de intervenţie în cazul producerii unui incendiu;

  acordă primul ajutor celor afectaţi;

  calmează persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii;

  îmbracă-te corespunzător anotimpului;

  după seism, părăseşte cu calm clădirea fără a lua lucruri inutile, verifică mai întâi scara şi drumul de ieşire;

  dă prioritate celor răniţi, copiilor, bătrânilor şi femeilor;

  nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice;

  combate zvonurile, ştirile false, panica şi dezordinea;

  evită, pe cât posibil, circulaţia pe străzi;

  ajută echipele specializate de intervenţie, respectând dispoziţiile acestora.

Foto ilustrativ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *