La data de 11 iunie a.c., Judecătoria Municipiului Câmpina a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii privind pe un bărbat de 54 de ani, din comuna Adunați, prin care acesta a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an, 11 luni și 10 zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și nerespectarea ordinului de protecție.
În baza mandatului, polițiștii din cadrul Poliției orașului Breaza au identificat bărbatul în cauză și a fost depus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni.
Inspectoratul Județean de poliție Prahova își reafirmă angajamentul ferm în tratarea cu maximă seriozitate a cazurilor de violență fizică. Înțelegem că violența fizică reprezintă nu doar o încălcare gravă a legii, ci și o amenințare directă la adresa siguranței și bunăstării persoanelor.
Reiterăm că orice act de violență fizică va fi tratat cu maximă seriozitate, iar măsurile aplicate vor fi ferme și conforme cu legislația în vigoare. Facem un apel la toate persoanele să raporteze imediat orice incident de violență fizică, contribuind astfel la menținerea unui mediu sigur și protejat pentru toți.
De asemenea de precizat este faptul că începând cu luna ianuarie 2024 Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.
Monitorizarea se realizează automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, este cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru a preveni apariția cazurilor de violență fizică, poliția desfășoară campanii de informare și educare publică. Aceste inițiative vizează creșterea conștientizării asupra consecințelor legale și morale ale violenței, promovând în același timp valori de respect și non-violență în comunitate.
Sursă:IPJ Prahova
Foto ilustrativ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu