7.02.2024

Un ambasador al lui „Ba se poate!”: Raimond

 

Când a venit la centrul de Zi pentru Copii Casa Austria, în urmă cu trei ani, *Raimond era mult în urmă la școală. A recuperat materia încet – încet, fiind stimulat și ajutat de specialiștii de aici. În ultimele luni, cu ajutorul orelor de educație remedială la română și matematică, a înregistrat progrese deosebite pentru nivelul lui. Matematica i se pare mai grea și se teme de această probă la examenul de capacitate pe care îl va da la anul, când va fi în clasa a VIII-a. Dar este atât de captivat de modul în care îi este explicată materia, încât, pentru prima dată, îndrăznește să spere că va trece cu bine testul. La rândul său, doamna profesoară îl încurajează, lăudându-i evoluția și progresul. 

Aceste ore de educație remedială înseamnă de fapt mult mai mult pentru Raimond și ceilalți copii ca el. Prin recuperarea materiei, ei își asigură nu doar un rezultat bun la un examen important, ci și un loc mai bun în viață. Acest timp petrecut în clasele centrului are și rol de intervenție terapeutică asupra lui și a celorlalți. Ei văd că pot înțelege dacă li se explică, capătă încredere în sine și curaj să își planifice viitorul. Raimond știe astăzi că își poate alege singur un drum. Băiatul cu raze de soare în zâmbet și-a propus să urmeze cursurile de frizerie ale unei școli profesionale. Vrea să își ajute familia și să îi vadă pe ai lui că au o viață mai bună. 

El și-a asumat prezentul și condiția cu un puternic sentiment de datorie de a le depăși și de a-i ajuta și pe ai lui s-o facă. A înțeles că își poate face un drum frumos în viață dacă merge la școală și învață cu seriozitate, că îi poate trage la mal și pe cei dragi. Raimond își iubește și respectă familia, comunitatea și, prin tot ceea ce face, vrea să le demonstreze că se poate și altfel. Se implică și excelează în toate activitățile din centrul de zi.

Colega noastră, Ani, coordonator al Centrului de Zi pentru Copii Casa Austria, spune despre el că este „un model, un ambasador al lui <<ba se poate!>> în comunitatea sa vulnerabilă. Prin puterea exemplului propriu, prin progresul și reușitele lui, el ar putea convinge mulți copii care se luptă cu sărăcia extremă că își pot depăși condiția”. 

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Educație pentru toți copiii, Ediția 2“, proiect finanțat de PEPCO România.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *