MANAGEMENTULUI AVC – ULUI
PREVENȚIA, bat-o vina!
Atunci când este vorba despre sănătate, cu toții ne dorim să simțim starea de bine pentru a putea desfășura activitățile zilnice cu succes, ceea ce ne transformă în managerii propriei noastre sănătăți.
Oare suntem conștienți de pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a fi sănătoși sau ne lăsăm copleșiți de obiectivele cotidiene pe care trebuie să le realizăm vis-a-vis de job, de familie, de hobby-uri ? Este o întrebare la care vă invit să găsiți răspunsul, în cazul în care nu l-ați găsit deja.
Să știi cum să îți gestionezi sănătatea presupune o serie de acțiuni, de măsuri pentru a obține rezultatele dorite. Și care este primul pas pe care trebuie să îl facem cu responsabilitate? Pentru a răspunde, ne vom întoarce la zicala menționată în primul număr al acestei broșuri: “paza bună trece primejdia rea”, cu alte cuvinte, toate drumurile în sănătate duc la … PREVENȚIE. Putem preveni o serie de boli, chiar și un accident vascular cerebral, dacă suntem atenți la stilul de viață, dacă ne cunoaștem pe noi înșine, dacă recunoaștem semnele pe care ni le dă organismul din timp. Tratamentul corect, cu ajutorul medicilor specialiști, în timp util are un impact deosebit în salvarea vieților paciențior diagnosticați cu AVC.
Printre principalele cauze ale accidentului vascular cerebral se numără hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, colesterolul mărit și diabetul. Riscul de accident vascular cerebral crește odată cu vârsta.
Potrivit studiilor, in SUA, în anul 2022, 1 din 6 decese din cauza bolilor cardiovasculare a avut loc în urma unui AVC. Țara noastră are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, la nivel național reprezentând a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Un rol esential îl joacă timpul sau mai bine zis rapiditatea cu care se intervine în primele trei ore de la producerea AVC-ului. De acest factor va depinde calitatea vieții, a recuperării, a răspunsului la tratament.
Managementul AVC-ului înseamnă și managementul stresului. Chimia creierului joacă un rol esențial în modul în care percepem și răspundem la stres. Este important să înțelegem acest mecanism și să găsim propria cale pentru a face față provocărilor vieții. Cortizolul, adesea denumit “hormonul stresului” are rolul de a regla metabolismul, de a modifica răspunsul sistemului imunitar, dar poate influența memoria și învățarea. Pe termen lung, stresul poate avea efecte negative atât asupra sănătății mentale, cât și fizice. Un nivel crescut de cortizol poate afecta calitatea somnului, poate conduce la insomnii sau la stări accentuate de oboseală. Totodată, stresul cronic poate crește riscul de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.
În găsirea propriului drum pentru a combate stresul și pentru a menține o bună calitate a vieții, este imperios necesar a include în programul nostru zilnic exercițiile fizice și alte activități care să aducă bucurie sufletului. Somnul de calitate, dieta echilibrată, hidratarea corectă sunt alți factori importanți de care este bine să ținem cont în contextul prevenirii bolilor.
Înainte de a fi datori cu o moarte, suntem datori cu PREVENȚIA, pledând astfel pentru sănătate și pentru o viață de calitate.
Daniela Enescu – Purtător de cuvânt CAS Prahova
Accidentul vascular cerebral – principala cauza de mortalitate în viitor?
CUM CONTRIBUIE CAS Prahova LA PREVENIREA SI TRATAREA AVC-URILOR?
“Prin casele de asigurări, pacienții diagnosticați cu AVC, fie el ischemic, fie hemoragic, pot beneficia de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu , dar și de dispozitive medicale, în funcție de gradul de dizabilitate rezultat. Acestea se acordă prin intermediul furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CAS, în baza recomandărilor acordate de medicii curanți. Totodată, îndrumăm cetățenii să apeleze la medicii de familie, în scopul prevenirii unor astfel de boli grave. De asemenea, pacienții cu AVC au prioritate la investigațiile paraclinice, dacă pe biletul de trimitere este menționat Monitor 6(boli neurologice) sau Monitor 7(boli cardiovasculare).”
Cătălin Măguleanu
director general - CAS Prahova
INVITAT SPECIAL
DOMNUL DR. ALEXANDRU BĂDIȘOR - MEDIC PRIMAR NEUROLOGIE
“Accidentul vascular cerebral, sau AVC-ul, este una din principalele cauze de mortalitate și morbiditate din lume și din România. Este predominant o boală a vârstnicului, dar nici tinerii nu sunt exceptați în totalitate.
AVC-ul se împarte în două mari categorii: AVC-ul ischemic, cu o proporție de aproximativ 80% din cazuri, și AVC-ul hemoragic sau hemoragia cerebrală, acoperind restul de cazuri. În timp ce hemoragia cerebrală este o boală cu o mortalitate mai mare, dar cu recuperare, statistic, mai bună în cazul supraviețuitorilor, AVC-ul ischemic are o mortalitate mai mică, însă un prognostic de recuperare mai nefavorabil comparativ, fiind grevat de sechele neurologice serioase, cu un potențial major de deteriorare a calității vieții pacientului și impact negativ asupra familiei.
Ceea ce se conștientizează prea puțin este că bazele apariției unui eveniment cerebro-vascular se pun cu decade înaintea dezvoltării simptomatologiei, mecanismele ce stau la baza dezvoltării AVC-ului fiind într-o proporție covârșitoare silențioase clinic până la momentul declanșării bolii.
Perioada silențioasă clinic este cea mai importantă în prevenția AVC-ului, ea fiind fereastra temporală în care oamenii pot modifica factorii de risc ai apariției bolii – hipertensiunea, alimentația, dislipidemia, fumatul, controlul diabetului zaharat, sedentarismul.
Cascada fizio-patologică debutată cu și până la 40 ani anterior nu poate fi stăvilită în cele câteva zile în care pacientul este în grija medicului neurolog. Acestea fiind spuse, pe scurt, odată apărută boala, prevenția nu își mai are rostul. De aceea este foarte importantă conștientizarea populației asupra importanței aspectelor de prevenție primară (înainte de apariția bolii) descrise mai sus, și implicit responsabilizarea pacienților în ceea ce privește starea lor de sănătate.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu