9.27.2024

SMURD PRAHOVA – 16 ani în slujba cetățenilor (video)

Scurt istoric la nivel național

Unul dintre cele mai de succes proiecte din sistemul de sănătate şi de situații de urgenţă românesc își are începutul în anul 1990, la câteva luni de la Revoluție. Mai exact, în septembrie 1990, când, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din Târgu Mureș, a început experimentarea unui sistem de urgență care funcționa cu succes în alte țări europene.

Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu toată dotarea necesară la locul unde se afla pacientul în stare critică, în vederea acordării unei asistențe medicale de urgență calificate. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei și terapiei intensive și în domeniul medicinii de urgență. La această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare, avea în dotare o singură mașină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Transferul bolnavului la spital era făcut cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță. Un an mai târziu, în 1991, SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare sub forma unei donaţii din Germania. Această ambulanţă urma să ușureze şi să ridice nivelul îngrijirii pacientului in prespital. 

În octombrie 1996, preşedintele a promulgat Legea nr. 121 privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea. Această lege a pus noul sistem în legalitate, după o perioadă de aproximtiv cinci ani de experimentare, iar Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a primit numele de Staţia de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare - SIAMUD.

Activitatea SMURD este reglementată prin acte normative - Legea 95/2006, OUG 126/2003 şi un număr semnificativ de ordine de ministru care reglementează asistenţa medicală de urgenţă în România. În cadrul SMURD lucrează trei categorii de angajaţi, respectiv personal medical - angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensivă mobilă şi salvare aeriană, pompieri - angajaţi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne şi piloţi - angajaţi ai Inspectoratului General al Aviației din cadrul MAI.

2.SMURD PRAHOVA – 16 ani în slujba cetățenilor

Povestea SMURD Prahova a început în anul 2008, când are loc operaționalizarea primelor 6 ambulanțe tip B2, repartizate Detașamentelor 1 și 2 Ploiești, Câmpina, Sinaia, Mizil și Gărzii de Intervenție Măneciu. Tot în acest an, ISU Prahova primește steagul reprezentativ SMURD, care îi însoțește de atunci pe colegii noștri la toate competițiile la care au participat în decursul timpului.

Astfel, anul acesta marcăm 16 ani de la înființarea unui serviciu de profesioniști în intervenția medicală de urgență, 16 ani care au adus împreună medici, asistenți medicali, piloți, pompieri paramedici și, nu în ultimul rând, voluntari SMURD, toți pasionați și dedicați profesiei lor. 

Din anul 2008 și până în prezent, tehnica de intervenție a fost dezvoltată constant, atât prin operaționalizarea ambulanțelor tip B2, care sunt încadrate doar cu paramedici SMURD, dar și prin primirea în anul 2014 a primei ambulanțe de terapie intensivă mobilă, cu medic, repartizată Detașamentului 2 Ploiești, moment care marchează începutul unei și mai strânse colaborări cu Unitatea de Primiri Urgențe Ploiești și un pas important în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul nostru. Au continuat ani de modernizare și dotare constantă a salvatorilor prahoveni cu noi ambulanțe tip B2, care au fost repartizate către toate subunitățile ISU Prahova, astfel încât ele să deservească un număr cât mai mare de cetățeni, pe o arie județeană cât mai extinsă.

În dotarea inspectoratului regăsim în prezent, pe lângă ambulanțele pe care le putem observa de obicei în intervenție, 2 ambulanțe de terapie intensivă mobilă, 2 ambulanțe pentru transport personal și victime multiple, o ambulanță de terapie intensivă mobilă pentru transport nou-născuți (cu dotare specifică transportului neonatal), dar și una pentru transportul victimelor cu risc biologic. De asemenea, în vara anului 2023 a avut loc operaționalizarea a două motociclete SMURD pentru intervenție în mediul urban, cu timp de răspuns optim, ce permit paramedicilor care le încadrează să ajungă într-un timp extrem de scurt la persoanele care solicit asistență medicală. Trebuie menționat și faptul că în dotarea ISU Prahova se regăsesc și trei Posturi Medicale Avansate, acestea fiind structuri mobile ce permit triajul victimelor în cazul accidentelor cu victime multiple, dar şi luarea primelor măsuri salvatoare de viaţă. 

Acest întreg sistem, care are drept scop acordarea asistenței medicale de urgență, este întregit prin existența componentei de descarcerare. Conceptul poate fi definit ca fiind ansamblul operaţiunilor destinate identificării persoanelor captive în medii ostile vieţii, realizării accesului către acestea şi degajării lor, fără a le agrava leziunile, când acestea s-au produs, concomitent cu acordarea primului ajutor sau asigurarea asistenței medicale de urgență, dacă situația o impune. La nivelul ISU Prahova există 4 autospeciale pentru descarcerare, repartizate Detașamentelor 1 și 2 Ploiești, Câmpina și Mizil, însă trebuie punctat și faptul că majoritatea autospecialelor de stingere sunt dotate cu echipamente specifice pentru descarcerare, dar și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.       

În cei 16 ani de existenţă, echipajele SMURD Prahova au participat la peste 140.000 de intervenţii în situaţii de urgenţă, fiind asistate peste 130.000 de persoane (adulți și copii), iar succesul misiunilor a fost asigurat atât prin pregătirea propriului personal, cât şi prin buna colaborare a echipajelor de pompieri paramedici cu personalul specializat de la nivelul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Ploiești. 

Fiind vorba despre un domeniu dinamic, aflat în continuă schimbare și dezvoltare, paramedicii ISU Prahova participă constant atât la cursuri de perfecționare, cât și la competiții, care au ca scop testarea deprinderilor practice prin abordarea unor scenarii de accidente, în cadrul cărora participanții trebuie să demonstreze că stăpânesc principiile de descarcerare, tehnicile de siguranță și de acordare a îngrijirilor prespitalicești. Încă din anul 2012, echipe din cadrul inspectoratului participă la astfel de competiții, reușind să obțină locuri pe podium, aflându-se constant printre județele cu rezultate foarte bune la Competițiile naționale de descarcerare și acordare a primului ajutor medical calificat. 

O componentă extrem de importantă în existența SMURD Prahova o constituie și programul Salvator din Pasiune. Lansat în urmă cu 8 ani, acest program, inițiat de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, oferă oportunitatea celor care doresc să fie salvatori, să învețe și să acționeze alături de paramedicii SMURD. Demersul a urmărit beneficiile activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor. În decursul acestor ani, la nivelul județului Prahova, sute de persoane s-au înscris în program și au ajuns să finalizeze stagiile de pregătire specifice, urmând să aloce zeci de ore din timpul personal pentru a participa la acțiunile salvatorilor pentru sprijinirea semenilor aflați în nevoie.

Un alt aspect pe care dorim să îl evidențiem, este faptul că, la nivelul instituției noastre, este constituit Compartimentul Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim ajutor Calificat, a cărui activitate constă în principal în conducerea, îndrumarea şi coordonarea activităţilor echipajelor SMURD, asigurând respectarea protocoalelor şi procedurilor de acordare a primului ajutor calificat, elaborarea de planuri şi programe de pregătire profesională a personalului echipajelor SMURD și, de asemenea, elaborarea de analize, evaluări şi sinteze periodice privind acţiunile de intervenţie ale echipajelor ambulanţelor SMURD. 

Prin intermediul acestui compartiment, este asigurată desfășurarea unor activități specifice:   

organizarea unor sedinţe lunare, trimestriale și semestriale, cu personalul UPU Ploieşti şi SAJ    Prahova, în care este analizată activitatea echipajelor SMURD;

verificarea şi asigurarea permanentă a stocului de materiale medico-sanitare şi medicamente din dotarea ambulanțelor SMURD; 

organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire în acordarea primului ajutor de bază cu personalul IPJ Prahova, IJJ Prahova și Gruparea de Jandarmi Mobilă Ploiești (în anul 2023 la aceste activități au participat peste 900 de angajaţi MAI);

participarea în cadrul sesiunilor de pregătire și instruire desfășurate în unități de învățământ și ori de câte ori au fost prezente în județul nostru Caravana SMURD și Centrul mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situații de urgență, prilej cu care au fost instruiți, anual, mii de elevi, cadre didactice și personal auxiliar.

Prin cele prezentate ne-am propus să conturăm, pe scurt, ceea ce înseamnă SMURD Prahova, un sistem bine pus la punct, care răspunde prompt solicitărilor primite din partea cetățenilor aflați în dificultate. Aceasta este o structură indispensabilă în sistemul naţional de urgenţă, încadrat cu medici, asistenţi medicali și pompieri paramedici, din cadrul structurilor Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Interne, dotat cu tehnică medicală de ultimă generație, toate puse în slujba cetățeanului aflat în situații critice. 

    Cei 16 ani de existenţă şi de acţiuni în sprijinul populaţiei sunt dovada clară că acest sistem trebuie să se dezvolte și să își continue misiunea nobilă, colegii noștri fiind mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat tuturor celor care ne solicită sprojinul.

ISU PRAHOVA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *