10.17.2024

Buletin informativ IPJ PRAHOVA. 17 octombrie 2024


 Infracțiune la regimul rutier
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Boldești-Scăeni au constatat, ieri, 16 octombrie a.c., în jurul orei 10.45, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu o infracțiune la regimul rutier. 
La oprirea în trafic, pentru control a unui autovehicul condus de un bărbat de 40 de ani, cetățean din Sri Lanka, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a stabilit faptul că permisul de conducere pe care acesta îl are nu are valabilitate pe teritoriul României, fiind emis de autoritățile din Sri Lanka. 
În cauză, se continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt.
Nereguli constatate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Prahova
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, la data de 16 octombrie 2024, au fost sesizați de către un bărbat din comuna Poenarii Burchii cu privire la faptul ca un vecin deține la domiciliu mai multe exemplare canine care sunt neîngrijite și sunt lăsate libere pe stradă, putând fi rănite de vehiculele care tranzitează zona. 
În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, în comuna Poienarii Burchii, unde a fost găsit proprietarul imobilului, la domiciliul acestuia fiind identificate 14 canide, cărora nu le erau asigurate condițiile prevazute de lege, respectiv nu beneficiau de hrană și apă suficiente, nu aveau adapost si nu erau microcipate, sterilizate sau vaccinate. 
În cauză, proprietarul a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, ale OUG nr.155/2005, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și H.G. nr. 984/2005, fiindu-i aduse la cunoștință obligațiile pe care le are în calitate de proprietar de animale. 
Întrucât persoana respectiva nu a putut face dovada îngrijirii canidelor și respectării drepturilor acestora, de comun acord, s-a stabilit ca o parte din acești câini sa fie dați unei asociații de protecție a  animalelor, iar alții să fie oferiți spre adopție. 
Pe această cale, vă informăm faptul că în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 205/2004, proprietarii de animale au obligația de a  asigura acestora, următoarele: 
- un adăpost corespunzător,
- hrană și apă suficiente,
- posibilitatea de mișcare suficientă,
- îngrijire și atenție,
- asistență medicală. 
În cazul nerespectării acestor obligații, legiuitorul a prevăzut posibilitatea sancționării contravenționale a proprietarilor sau deținătorilor de animale cu amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. 
De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, au obligația sterilizării acestora și identificării prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de ANSVSA, conform prevederilor OUG nr. 155/ 2001, în caz contrar fiind pasibili de aplicarea unor sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
Foto ilustrativ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *