Marți dimineață, în comuna prahoveană Aricești Rahtivani a fost inaugurat centru regional Prahova-RetuRO .
Este cel de al 7 lea centru RetuRO din țară.
Astfel, s-a extins infrastructura Sistemului Garanție-Returnare (SGR) din țara noastră.
Centru regional Prahova va asigura 120 de noi locuri de muncă.
Discursul de deschidere a fost făcut de către Gemma Webb, (CEO și președinte RetuRO).
„Implicarea şi participarea în continuare a tuturor părţilor interesate, inclusiv a comercianţilor, sunt esenţiale pentru succesul acestui program, o iniţiativă unică prin complexitate şi amploare. Sistemul de Garanţie-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat din lume şi al doilea ca mărime, după cel din Germania. Adoptarea Sistemului de Garanţie-Returnare este o obligaţie legală pentru toţi comercianţii care vând produse de băuturi incluse în SGR, conform OG 1074/2021. Însă, mai presus de toate, cred că important este ca toţi cei implicaţi să înţeleagă că rolul fiecăruia este decisiv în succesul acestei iniţiative. Orice schimbare poate părea dificilă la început, pentru că oamenii au o tendinţă naturală, firească de a opune rezistenţă la nou. Cu toate acestea, îi încurajăm pe toţi comercianţii să privească dincolo de provocările iniţiale. Aderarea la SGR înseamnă asumarea unui rol activ în protejarea mediului şi contribuţia la un bine comun.”
a evenimentul de deschidere au participat și doi miniștrii...
Mircea Fechet-Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Radu Ștefan Oprea-ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Cei doi au au subliniat impactul semnificativ al reciclării ambalajelor asupra economiei și protecției mediului.
„„Două miliarde de pet-uri, de doze de aluminiu sau de sticle au ajuns deja acolo unde ar fi trebuit să ajungă de la început, adică în fabricile de reciclare”
„Ne-am dat cu toții seama că Sistemul Garanție-Returnare nu înseamnă doar o Românie mai curată pe care am promis-o și o facem deja, ci Sistemul Garanție-Returnare înseamnă oportunități pentru economia românească, înseamnă zeci de milioane de euro investite deja și această locație este o dovadă în acest sens. Este al șaptelea centru de sortare și de numărare. Am colectat nu demult ambalajul cu numărul 2 miliarde. Dacă privim puțin în trecut și dacă ne amintim toate acele lacuri pline cu pet-uri, dacă privim pe marginea drumurilor din România, cum arătau pădurile și natura în general, putem astăzi să spunem că două miliarde de pet-uri, de doze de aluminiu sau de sticle nu sunt aruncate peste tot, nu sunt în gropile de gunoi, ci au ajuns deja acolo unde ar fi trebuit să ajungă de la început, adică în fabricile de reciclare unde generează alte locuri de muncă, alte investiții și dezvoltare economică pentru țara noastră.
Am vizitat săptămâna trecută un producător de containere în județul Bacău. Astăzi, unul dintre clienții lui principali este reprezentat de aceste magazine care instalează RVM-uri și sute de oameni lucrau în fabrica aceea pentru sistemul Sistemul Garanție-Returnare. Acum mai mulți ani, când ne-am hotărât să scriem Hotărârea de Guvern pentru SGR, nu ne-am gândit că asta o să însemne atâtea mii de locuri de muncă, în niște industrii pe care nimeni, la vremea respectivă, nu le vedea conectate de SGR.”-ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
„Economia circulară nu ar fi completă dacă nu s-ar întâmpla ceva cu ceea ce colectăm. Înainte aveam deșeuri, astăzi avem o resursă, o materie primă pentru că prin RetuRO reușiți să colectați foarte mult. Avem plastic, aluminiu, sticlă în cantități mari. Trebuie să venim cu mai mult, pentru a închide circularitatea economiei: cu o schemă de ajutor de stat care să susțină dezvoltarea companiilor care pot folosi resursa generată de către sistemul RetuRO. La plastic stăm bine. Transformăm aceste pet-uri din nou în materie primă și în produs. Acolo este circularitate în economie, dar mai avem circularitatea sticlei, circularitatea aluminiului, și aici, chiar în Ariceștii Rahtivani, pot să apară fabrici care să transforme foarte ușor această materie primă. Este un proiect la care vom lucra. Economia circulară trebuie să treacă de a colecta împreună, a fi verzi, până la a da valoare acelui pet. RetuRO este un proiect foarte mare, ambițios și astăzi, aici, în Prahova, putem vorbi de încă 120 de locuri de muncă. Astăzi, România, prin acest proiect, este dată ca exemplu de bună practică în lume”- Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
La deschiderea centrului, au fost prezenți Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Alice Nichita, reprezentantul Asociației Producătorilor Băuturilor Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Diana Stanciu, Asociația Berarii României pentru Mediu și Emanuel Pârvulescu, reprezentantul Asociației Retailerilor pentru Mediu.
Date conform RetuRO.
La 1 septembrie 2024, în cadrul SGR - aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje, (echivalent al 307.713 tone de materiale reciclabile).
1,059 miliarde de ambalaje au fost din plastic,
455,6 milioane din metal
354,2 milioane din sticlă.
Rata de returnare, plasticul -valoare de 45,6%, metalul -43,78%, sticla- 42,34%.
„RetuRO Sistem Garanție-Returnare funcționează pe principiul „not-for-profit”, ceea ce înseamnă că orice profit realizat prin colectarea ambalajelor de băuturi este reinvestit pentru extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de reciclare. A
Acest model de afaceri a permis companiei să își extindă rețeaua de centre la nivel național, centrul din Aricești Rahtivani fiind al șaptelea deschis după cele din Bacău, Cluj, Timiș, Ilfov, Brașov și Dolj.
Compania RetuRO a fost creată printr-un parteneriat între trei acționari privați — Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) — și un acționar public, Ministerul Mediului (20%). Acest consorțiu asigură transparența și eficiența în gestionarea ambalajelor de băuturi puse pe piață, respectând obiectivele de reciclare impuse de Uniunea Europeană.
Din totalul celor peste 4,2 miliarde de ambalaje puse pe piață de la începutul anului până în septembrie 2024, majoritatea au fost din plastic (2,323 miliarde), urmate de metal (1,040 miliarde) și sticlă (836,55 milioane). Sistemul Garanție-Returnare a reușit să colecteze și să trimită la reciclare aproape 997,6 milioane de ambalaje din plastic, 325,22 milioane de recipiente din metal și 278,425 milioane de ambalaje din sticlă, cu inscripția SGR.
Deschiderea centrului RetuRO din Aricești Rahtivani nu reprezintă doar o extindere a infrastructurii SGR, ci și o investiție în viitorul durabil al României. Prin crearea de locuri de muncă și gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje, acest nou centru contribuie la protejarea mediului și la susținerea economiei locale.” (https://gazarul.ro/2024/10/01/deschiderea-celui-de-al-saptelea-centru-returo-in-aricesti-rahtivani-dezvoltarea-infrastructurii-sistemului-garantie-returnare/ )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu