8.02.2015

In urma cu 72 de ani, aviaţia americană a fost invinsa la Ploiesti. Operatiunea Tidal Wave , un mare esec in orasul "aurului negru ".

Pe 1 august 1943 a avut loc marele raid al aviaţiei anglo-americane asupra oraşului Ploieşti.
Operaţiunea s-a numit Tidal Wave şi a fost executată de trupele americane din Libia şi sudul Italiei. Scopul atacului a fost de a distruge rafinăriile de petrol ale Axei, aflate pe teritoriul României. Misiunea a fost una dintre cele mai costisitoare misiuni ale forţelor americane de pe teatrul din Europa, dar şi cea mai sângeroasă.
În misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în faţa anti-aerienei române şi germane, 440 de soldaţi americani au fost ucişi în luptă, iar 220 au fost capturaţi. Rezultatul bombardamentului a fost "nici o reducere a producţiei de petrol înregistrată", deci, misiunea a eşuat.
Atacul a reprezentat cea mai mare pierdere suferită de aviaţia Statelor Unite într-o singură misiune. Data de 1 august avea să fie cunoscută drept ”duminica neagră”, iar Ploieştiul avea să devină în rândul aviatorilor americani "cimitirul bombardierelor".
foto si sursa : Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *