9.28.2015

Experimentul lui Eratostene, la Școala Gimnazială ,,Gh. Popescu",Margineni ( Olt ) .


Un interesant exemplu de aplicare a cunoștințelor de matematică, pentru elevii claselor
V-VIII, de la Școala Gimnazială ,,Gh. Popescu”, Mărgineni, Scornicești, Olt, a fost reconstituirea experimentului lui Eratostene, pentru a determina circumferința Pământului.
      "Elevii noștri vor colabora cu elevi din alte școli din Europa și din lume, pentru a corela datele obținute din realizarea experimentului. Astronomul grec Eratostene din Cyrene (cca 276 – 194 î.Hr) a reușit pentru prima dată în istoria umanității să calculeze circumferința Pământului.
 Eratostene a determinat circumferința Pământului ca fiind de aproximativ 39.690 km. Elevii școlii noastre au reluat paşii efectuaţi de celebrul matematician şi astronom grec în încercarea lui de a măsura circumferinţa Pământului, folosindu-se de umbra lăsată de obeliscul din Alexandria la data solstiţiului de vară”, explică coordonatorul proiectului, prof. Iuliana TRAȘCĂ.
     Proiectul propune efectuarea acestui experiment în ziua de 23 septembrie 2015 - ziua Echinocțiului de Toamnă. Elevii, având la îndemână materiale simple (băț cu lungimea de un metru, riglă gradată, fir cu plumb, ruletă), au măsurat umbra lăsată de băț la orele 12. Datele obținute de ei, vor fi introduse pe platforma proiectului, unde vor fi corelate cu datele elevilor din orașe aflate în alte țări participante la proiect, situate aproximativ pe același meridian. Aplicând proprietățile triunghiului dreptunghic și măsuratori unghiulare, elevii au obtinut valoarea circumferintei planetei.
Impactul așteptat
1. Stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea descoperirilor științifice ;
2. Stimularea interesului pentru implementarea de proiecte educaționale
3. Implicarea elevilor in activități non-formale
4. Promovarea școlii pe plan internațional
   Prin informațiile noi obținute și prin intermediul mijloacelor de promovare elevii vor afla despre faptul că descoperirile științifice reprezintă un punct de plecare in evoluția științei si tehnicii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *