10.12.2015

12OCTOMBRIE 1966 ,ZIUA IN CARE PETROLUL PLOIESTI A SCRIS ISTORIE IN FOTBALUL ROMANESC .

Pe data de 12 octombrie 1966, Petrolul a învins echipa britanică Liverpool, cu scorul de 3 -1, la Ploieşti într-un meci retur din turul 1 al Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League), în tur ploieştenii fiind învinşi cu scorul de 2 - 0.
De menţionat că în aceea perioadă, Liverpool era campioană campioanei mondiale, Anglia.
"Este una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Liverpool era campioană campioanei mondiale, o echipă garnisită cu toate vedetele acelor vremuri. Noi, o echipă din Est, care, la scorul de 3-1, la Ploieşti, a avut două penaltyuri neacordate de arbitrul rus al meciului", a declarat, pentru evz.ro, Mircea Dridea, (atacant în 1966 al echipei Petrolul Ploieşti).
De atunci nici o echipă românească nu a mai învins pe Liverpool, în nici o competiţie europeană sau meci amical, Petrolul rămânând singura din istoria fotbalului românesc, cu un succes în faţa cormonarilor.
Remember după 49 de ani.
Pe 12octombrie 1966, în prezenţa a circa 17.000 de spectatori (aşa cum scria presa vremii), la Ploieşti, echipa locala Petrolul întâlnea în manşa retur, al turul 1 din Cupa Campionilor Europeni, campioana campioanei mondiale (Anglia), puternica grupare FC Liverpool.
Petroliştii au realizat surpriza şi au scris istoria, după ce au învins cu scorul de 3-1, prin golurile lui Moldoveanu (' 34), Boc (' 58) şi Mircea Dridea (' 64), pentru englezi înscriind Hunt (' 50).
Despre meci...
Meciul a început echilibrat, iar până în minutul 20 au lipsit fazele de poartă.
Prima ocazie de gol, a aparţinut " amfitrionilor" Pahontu i-a păsat perfect lui Mircea Dridea, acesta a centrat la Badea, dar şutul ultimului a fost respins de Lawrence în corner.
În minutul 31, englezii au avut şi ei prima oportunitate de gol, Kallaghan a şutat puternic de la 18 metri, mingea a trecut milimetric pe lângă poartă.
În minutul 34, ploieştenii au deschis scorul, prin Costică Moldoveanu, printr-o execuţie spectaculoasă .1 - 0 pentru Petrolul, la pauză.
La 5 minute după pauză (în minutul 50), Hunt a restabilit egalitatea, dupao gafă în lanţ, a defensivei ploieştene.
Petrolul a marcat pentru 2 -1, (minutul 58) Pahontu a executat foarte bine un corner, Boc s-a înălţat peste 3 fundaşi adverşi şi a marcat cu capul.
3-1 pentru prahoveni, s-a făcut în minutul 64, după o execuţie perfectă din lovitură liberă "marca " Mircea Dridea.
Putea fi 4-1, pentru Petrolul, însă, în minutul 72 arbitru central (rusul Lukianov), nu a acordat penalty pentru gazde, la un fault în careu a lui Yeats asupra lui Mircea Dridea.
Ultima ocazie importantă a meciului a aparţinut tot "petroliştilor", în minutul 77, Mircea Drideaa şutat puţin pe lângă poartă din poziţie excelentă.
Presa sportiva (de pe vremea aceea) titra despre victoria istorica asupra lui FC Liverpool.
* Sportul Popular :
„Ieri, Petrolul a tinut să-si exprime personalitatea, abordând jocul într-un total spirit ofensiv".
Informatia Bucurestiului
„Perioada dintre minutele 51 si 85 poate fi denumită perioada de aur a Petrolului. Stimulati neîncetat de vesnic tânărul lor căpitan Pahontu, cei opt jucători plus cei doi accidentati, Badea si Dincută, plini de bunăvointă si dragoste pentru culorile clubului, au atacat insistent poarta echipei Liverpool".
* Antrenorul "cormonarilor " a declarat după meci: „Speram într-o replică mai slabă a Petrolului. Ea a fost de două ori mai puternică. Pentru mine, fotbalul practicat de campioana României este o mare, si întelegeti situatia, nu tocmai plăcută revelatie. Am asteptat senin meciul de la Liverpool, cu oarecare emotii pe cel de la Ploiesti, iar cel de-al treilea (Bruxelles) îl privesc cu teamă".
Petrolul Ploieşti - Liverpool 3-1 ( Moldoveanu ( ' 36), Boc ( ' 59), M. Dridea ( ' 65) - Hunt ( ' 50).
12.10.1966, stadion: Petrolul, spectatori: 20.000
Petrolul: M. Ionescu - Pahonţu, Boc, Florea, Mocanu - Dincuţă, Dragomir - Moldoveanu, M. Dridea, Badea, V. Dridea. Antrenor: Constantin Cernăianu.
Liverpool: Lawrence - Lawler, Milne, Smith, Yeats – Stevenson, Callaghan - Strong, Hunt, St. John, Thompson.
Antrenor : William Shankly.
Arbitru: Ivan Lukianov (URSS)
foto:observatorulph.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *