vineri, 8 iulie 2016

O familie din comuna Valcanesti are nevoie de ajutorul nostru .În localitatea Vâlcănești din județul Prahova am găsit o familie formată din șase membri: cinci copii și un singur părinte. Cea mai mică dintre fete are patru ani, iar cea mai mare 12. Mama lor a fost răpusă de o boală necruțătoare, în urmă cu aproape un an și de atunci Cătălina, fata cea mare, are grijă și de surorile ei.

Tatăl lor nu are un loc de muncă și din șomajul de 640 de lei le întreține pe toate cele cinci fete. Este evident că banii nu le ajung decât să trăiască de pe o zi pe alta, însă mai sunt și localnici generoși, care le mai aduc câte ceva de mâncare. Altfel, copiii s-ar culca cu stomacul gol. Bărbatul muncește cu ziua pe la vecini și are grijă de puținele animale din gospodărie care le asigură minimul de hrană.
Cătălina, la cei 12 ani ai săi, știe să facă ciorbă, pilaf, mâncare de cartofi și multe altele, întrebând în stânga și în dreapta de rețeta după care ar trebui să se ghideze. Nici surorile ei nu o lasă la greu. La 10 și 11 ani, fetele mjlocii spală vasele, fac curățenie în casă, le spală și le îmbracă pe cele mici, de 4 și 6 ani. Nu este ușor pentru niciuna, dar nevoia și lipsa unei figuri feminine în viața lor le-a întărit și le-a determinat să se maturizeze la vârsta la care alți copii sunt lipsiți de griji.
Capul familiei povestește cu lacrimi în ochi cât de mândru este de fetele sale și cât de mult valorează pentru el. “Nu le-aș lăsa pentru nimic în lume, chiar dacă ne este extrem de greu, suntem fericiți împreună. Faptul că suntem aici unul pentru altul este cel mai important. În decembrie am lucrat foarte mult și am reușit să le iau cadouri la toate, de Crăciun. De atunci nu le-am mai putut lua nimic nou, tot ce au sunt primite de la oameni care le cunosc și de la profesorii de la școală.”
Familia locuiește în trei camere și nu au nici măcar apă curentă sau canalizare, iar de baie în casă nici nu poate fi vorba. Încălzesc apă pe aragaz sau afară, la foc de lemne și se spală pe rând, cele mici fiind ajutate surorile mai mari.
Cadrele didactice din Vâlcănești, care le cunosc situația și care le ajută în mod constant, spun despre fete că niciodată nu au creat niciun fel de probleme, sunt mereu îngrijite și reprezintă un model de curaj și ambiție pentru toată lumea.
Nu s-au plâns niciodată de nimic și nu le place să spună altora câte lipsuri au, deși majoritatea colegilor de clasă reprezintă copii bine îmbrăcați și fără grija zilei de mâine. Nici tatălui lor nu îi place să se plângă, știind că face tot ce e omenește posibil pentru a le asigura un trai cât mai bun.
„Când era mama era altceva. Deși a fost mult timp bolnavă, știam că e acasă să ne spună măcar o vorbă bună sau măcar ce trebuie să pun la ciorbă. Acum tati e și mamă pentru noi, dar ne e dor de ea în fiecare zi. Surorile mele o plâng și acum, dar încerc să le încurajez de fiecare dată”, spune Cătălina.
Familia Cap de Fier este un model de urmat pentru toată lumea. În ciuda neajunsurilor, fetele sunt mereu unite, se ajută una pe alta și se bucură de lucruri simple. În timp ce alți copii visează la telefoane și tablete, ele visează doar la un trai decent. Speră să ajungă doctori sau profesori și cred că situația dificlă în care sunt acum le va ambiționa tot restul vieții.

Puteti dona in urmatoarele locatii :

Str. Gh. Gr,. Cantacuzino, nr. 25C Ploiești
Redactia Observatorul Prahovean sau  Fitness Club Nico ( incinta Winmarkt Ploiesti ) langa Cinema Twins .

Saptamana viitoare Info Ploiesti City se va deplasa cu donatiile primite la Fitness Club Nico in localitatea Valcanesti .

Va multumim anticipat .