10.12.2016

Sărbătoare în familia lupilor galbeni.50 ani de la victoria cu Liverpool.( foto si video )




Azi, 12 octombrie toată suflarea galben-albastra din Ploieşti şi nu numai îmbracă haine de sărbătoare la 50 ani de la victoria cu Liverpool (scor 3-1 pentru Petrolul), din Cupa Campionilor Europeni.
12 octombrie 1966, va rămâne o zi istorică pentru tot fotbalul românesc, în aceea zi, la Ploieşti, pe actualul stadion “Ilie Oana “Petrolul Ploieşti a învins campioana campioanei mondiale, FC Liverpool, într-un meci retur din turul 1 al Cupei Campionilor Europeni, după ce în tur, ploieştenii au pierdut cu scorul de 0 -2.

Chiar dacă la rejucarea partidei, la Bruxelles, galbeni-albastrii au pierdut cu scorul de 2-0, victoria a rămas una istorică.
Este una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Liverpool era campioană campioanei mondiale, o echipă garnisită cu toate vedetele acelor vremuri. Noi, o echipă din Est, care, la scorul de 3-1, la Ploieşti, a avut două penaltyuri neacordate de arbitrul rus al meciului", a declarat, pentru evz.ro, Mircea Dridea, (fostul atacant al echipei Petrolul Ploieşti).
Record naţional.
Din 1966, nici o echipă din România nu i-a învins pe cormonari în cupele europene, Petrolul fiind singura echipă românească victorioasă în faţa unei dintre echipele de tradiţie din fotbalul britanic.
20 000 spectatori şi victoria istorică.
Presa de la acele vremuri a scris că la meciul de la Ploieşti, au asistat 20.000 de spectatori, la victoria istorică.
Atunci au marcat Moldoveanu Boc şi Mircea Dridea, iar pentru oaspeţi Hunt.
Presa vremii despre victoria lupilor:
Sportul popular:
„Ieri, Petrolul a ţinut să-şi exprime personalitatea, abordând jocul într-un total spirit ofensiv".
Informaţia Bucureştiului
„Perioada dintre minutele 51 şi 85 poate fi denumită perioada de aur a Petrolului. Stimulaţi neîncetat de veşnic tânărul lor căpitan Pahontu, cei opt jucători plus cei doi accidentaţi, Badea şi Dincută, plini de bunăvoinţă şi dragoste pentru culorile clubului, au atacat insistent poarta echipei Liverpool".
* Antrenorul "cormonarilor " a declarat după meci: „Sperăm într-o replică mai slabă a Petrolului. Ea a fost de două ori mai puternică. Pentru mine, fotbalul practicat de campioană României este o mare , şi înţelegeţi situaţia, nu tocmai plăcută revelaţie. Am aşteptat senin meciul de la Liverpool, cu oarecare emoţii pe cel de la Ploieşti, iar cel de-al treilea (Bruxelles) îl privesc cu teamă".
Într-un amplu interviu acordat în anul 2015 Gazetei Sporturilor, Mircea Dridea a rememorat jocurile cu Liverpool: "Entuziasmul pentru victoria de la Ploieşti a cuprins mai mult fanii şi presa decât actorii de pe gazon, precum la teatru după o reprezentaţie reuşită. Oricum, porniserăm acea dublă doar cu gândul să nu ne facem de râs. Noi, o echipă din fundul Europei, jucam cu campioana campioanei mondiale en titre! La Liverpool, Sfetcu a făcut un meci miraculos în poartă şi am luat golurile abia în ultimele 25 de minute. Iar la Ploieşti ni s-au refuzat şi două penalty-uri".
"A fost o partidă realmente eroică, pentru că am evoluat 50 de minute cu un om în minus. Badea s-a accidentat, iar pe atunci nu putea fi schimbat decât portarul, cu acceptul medicului partidei. Apoi, la baraj, am mers ca la un război dinainte pierdut, fără Badea, fără Iuhasz, fără Florea, eliminat la Ploieşti. La încălzire, aveau ăştia de la Liverpool nişte moace de parcă erau gata să ne mănânce de vii! Îi cam deranjaserăm că i-am adus pentru calificare la a treia partidă".
Ce a scris Sportul Popular
 La aceea vreme:

„Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I. - Îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în poziţie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min.59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min.65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea) “, Gheorghe Nicolaescu
„Sportul popular” (octombrie 1966).

Situaţia lupilor de azi, nu întristează sărbătoarea.

Chiar dacă Petrolul Ploieşti se află în liga a 4 a, toată suflarea petrolistă nu a uitat de cel mai frumos moment din istoria clubului, mai mult clubul pregăteşte multe surprize iubitorilor fotbalului ploieştean.
"Am fi dorit să marcăm momentul aniversar cu un meci de old-boys împotriva lui Liverpool. Am corespondat recent cu englezii, dar, din păcate, pentru un asemenea eveniment trebuie să organizezi totul cu vreun an înainte. Plus că ar fi însemnat să achităm nişte costuri pentru deplasarea la Ploieşti a oaspeţilor. Dar în situaţia în care e clubul în ultima perioadă n-au fost timp şi bani pentru o asemenea acţiune", spune Cristi Vlad, (Preşedinte Petrolul Ploieşti).
Chiar dacă situaţia grupării fanion a judeţului Prahova nu este una roz, lupii vor sărbători aşa cum se cuvine.
Azi, la împlinirea celor 50 de ani de la victorie, clubul cu ajutorul domnului primar al oraşului Buşteni, Emanoil Savin va organiza un dineu oficial, o conferinţă de presă şi o reuniune informală, de amintiri, cu “eroii din 1966 “, iar sâmbătă începând cu ora 17.00, pe “Ilie Oana “vor avea loc mai multe evenimente: meci de old-boys între Petrolul Ploieşti şi selecţionata Prahova, o festivitate de premiere a generaţiei 1966, şi partidă din campionat, Petrolul Ploieşti - CS Cornu (ora 19:00).

Doar 8 supravieţuitori.

Din păcate nu toţi îşi pot aminti despre “victoria istorică”, din aceea echipă mai sunt în viaţă doar 8 supravieţuitori: Mircea Dridea (79 ani)

(79 ani), Alexandru Boc (70 ani), Eduard Iuhasz (74 ani), Octavian Dincuţă (69 ani), Dumitru Munteanu (84 ani), Alexandru Pall (75 ani), Virgil Dridea (75 ani) şi Cămil Oprişan (69 ani).

Petrolul Ploieşti – Liverpool 3-1 (1-0)
12.10.1966, stadion: Petrolul, spectatori:  20.000
Au marcat: Moldoveanu (36), Boc (59), M. Dridea (65)/Hunt (50). Petrolul: M. Ionescu – Pahonţu, Boc, Florea, Mocanu – Dincuţă, Dragomir – Moldoveanu, M. Dridea, Badea, V. Dridea. Antrenor: Constantin Cernăianu.
Liverpool: Lawrence – Lawler, Milne, Smith, Yeats – Stevenson, Callaghan – Strong, Hunt, St. John, Thompson. Manager: William Shankly.
Cartonaș roșu: Gheorghe Florea
Arbitru: Ivan Lukianov (URSS)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *