11.05.2016

Festivalul " Toma Caragiu " Ploiesti 2016 . AntiSocial şi Anul dispărut.1989, doua spectacole la care s-a ras cu lacrimi .( foto si video )


Inca de la inceput mentionam  ca Festivalul de teatru “ Toma Caragiu “ Ploiesti 2016 ( editia a 6 a)  inca de la debut s-a anuntat un mare succes.
Nu voi vorbi despre toate piesele de teatru , pentru ca nu am fost la ele , dar banuiesc ca toate au fost superbe.
O sa ma opresc doar la doua dintre acestea .
AntiSocial  de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu. Cu: Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Calin Roajda, Alexandra Serban, Cristian Timbus, Maria Tomoiaga (Teatrul National Radu Stanca Sibiu) , care a fost pus in scena miercuri 2 noiembrie a.c.,la Filarmonica “Paul Constantinescu “ Ploiesti .
Un spectacol care s-a jucat cu “casa inchisa” si a adus ropote de aplauze .
Tinerii artisti din Sibiu , au combinat  umorul cu seriozitate , ideea principala fiind acel caz celebru  (din anul 2015 ) cand  mai multi elevi de la Liceul clujean  "Gheorghe Șincai"  au fost sancționați, la inceputul anuylui 2016 , după ce conducerea liceului a aflat că își băteau joc de profesori într-un grup secret de   pe un site de socializare .
Piesa AntiSocial a transformat acel caz intr-unul comico-dramatic , reusind intr-un timp relative scurt sa acapareze multi spectatori atat in Prahova cat si in tara , piesa fiind prezenta pentru a 2 a oara la Ploiesti .
Anul disparut.1989…Vineri 4 noiembrie .
Vineri seara pe scena Teatrului “ Toma Caragiu “ Ploiesti s-a jucat spectacolul Anul disparut.1989.
Bine-nteles si acest spectacol s-a desfasurat cu “casa inchisa “ fiind  (probabil ) cel mai apreciat spectacol de pana acum .
Anul disparut.1989 a fost o piesa interactionala cu publicul si plin de rasete …
Spectacolul  a fos deschis cu cate o poveste spusa de toti actorii de pe scena , fiecare jucand rolul colegului , ca într-un jocal copilariei in care fiecare isi schimba masca ,de altfel fiind primul moment de amuzamne .
Al doilea moment essential l-a reprezentat o scena din  culisele Teatrului Mic de pe vremea cand director era Dinu Săraru (acesta fiind interpretat Gheorghe Visu, apoi de Viorel Cojanu…).
A urmat  un alt moment plin de rasete , scena fiind dintr-o şcoală bucuresteana , membra a fostului Club al  Cutezătorii, cu Ilinca Manolache în rolul “sefei de clasa” , în care copii educati in familii comuniste , aveau parte de parinti care veneau cu video şi casete, gumă turbo şi penar cu Mickey Mouse,erau ariganti si le dadeau cu flit  altor copii .
Spre sfarsitul piesei ,actorii au prezentat o scenă dramatica, în care o minora in varsta de 17 ani (Ilinca Manolache), care s-a indragostit de un tanar poet , ramanand gravida cu acesta , tanara fiind “ingradita “ de familie a fuga din tara  . Fata a fost “ trachilizata “ cu niste tuica , parintii dand dovada de “iubire parinteasca “.
 
Astfel Anul dispărut. 1989  a avut ca subiect Revoluţia din decembrie 1989, spectacolul avand
mai multe poveşti, din “epoca de piatra “ ,  incepand cu viaţa şi relaţiile de familie, de cuplu, la ce se intampla la scoala , la sterile de  Europa Liberă, la “ordinele de partid “,samd.

Anul disparut.1989 , un spectacol plin de amuzamnet si  situatii duse  la limita irealului .
La sfarsit ,actorii au primate aplauze minute-n sir ,revenind pe scena de 2 ori,semn ca acesta a prins la public .
Anul disparut.1989 - de Peca Stefan, regia Ana Margineanu, scenografie si costume Anda Pop. Cu: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Radescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamtu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma/Virgil Aioanei .









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *