10.30.2023

Îmbunătățirea competențelor digitale prin intermediul rețelelor sociale în învățământul secundar

 

Rețelele de socializare, atunci când sunt integrate în programa școlii gimnaziale, nu numai că vin să completeaze conținutul educațional, dar încurajează și dezvoltarea abilităților de alfabetizare digitală ale elevilor. Aceste abilități sunt din ce în ce mai importante pentru învățământul superior și viitoarele oportunități de angajare. În peisajul digital care evoluează rapid, se estimează că 90% din locurile de muncă din Europa necesită un anumit nivel de competență digitală. Aceasta include abilități de gândire critică pentru a discerne conținutul credibil și pentru a evita dezinformarea, abilități de colaborare pentru o muncă eficientă în echipă și capacitatea de a articula opinii bine motivate. Astfel, utilizarea rețelelor sociale ca instrument pedagogic în școlile gimnaziale are un dublu scop - îmbunătățirea educației și pregătirea elevilor pentru cerințele digitale ale viitorului.

Alfabetizarea digitală, abilitatea de a găsi, evalua și comunica informații prin intermediul platformelor digitale, este o abilitate esențială în secolul 21. Rețelele sociale, o parte a vieții noastre de zi cu zi, pot fi utilizate ca instrument pedagogic în școlile gimnaziale, pentru a îmbunătăți alfabetizarea digitală a elevilor. Cum?


  1. Evaluarea critică a informațiilor: Social media este un depozit vast de informații, opinii și afirmații. Acest lucru o transformă într- o platformă excelentă pentru ca studenții să exerseze gândirea critică și evaluarea surselor. Aceștia pot fi învățați să identifice surse credibile, să înțeleagă și să verifice informațiile. Acest lucru nu numai că îi ajută să navigheze mai eficient în rețelele de socializare, dar stimulează și un scepticism sănătos, care este esențial în era digitală.


  1. Înțelegerea etichetei digitale: Social media este un spațiu social, deși unul digital. Are propriile sale norme și reguli nerostite. Prin participarea la acest spațiu, studenții pot învăța aspecte importante ale etichetei digitale, cum ar fi respectarea părerilor celorlalți, înțelegerea impactului cuvintelor și acțiunilor lor și răspunsul adecvat la diferite situații. Acest lucru îi poate ajuta să devină cetățeni digitali mai responsabili și chiar cetățeni responsabili în general, deoarece aceste abilități se transferă și în viața reală.


  1. Comunicare eficientă: Fiecare platformă de socializare are propriul limbaj și stil. Twitter cu limita de caractere promovează concizia și claritatea. Instagram, cu accent pe imagini, încurajează exprimarea creativă. Folosind aceste platforme, studenții pot învăța să își adapteze stilul de comunicare la diferite contexte, o abilitate care este din ce în ce mai importantă în lumea digitală multiplatformă de astăzi.


  1. 4. Utilizarea în siguranță a platformelor digitale: Utilizarea responsabilă a rețelelor sociale implică înțelegerea setărilor de confidențialitate, recunoașterea potențialelor amenințări online și cunoașterea modului de raportare a problemelor. Este important ca studenții să învețe nu doar cum să folosească rețelele sociale, ci și cum să se protejeze online.


  1. Aplicație în lumea reală: Alfabetizarea digitală nu se referă doar la utilizarea instrumentelor digitale, ci și la înțelegerea modului în care aceste instrumente transformă lumea. Multe profesii implică acum gestionarea prezenței unei companii în rețelele sociale sau interpretarea datelor din rețelele sociale. Expunerea timpurie la aceste platforme poate oferi studenților un avans în aceste roluri.

În concluzie, rețelele sociale oferă o platformă reală unde studenții își pot exersa și își pot dezvolta abilitățile de alfabetizare digitală sub îndrumarea profesorilor. Puteți găsi resurse și instrumente pentru a dezvolta abilitățile digitale ale studenților dvs. pe rețelele sociale pe site-ul nostru https://www.subscribed-project.eu/resources/. Am dezvoltat secvențe pedagogice și resurse de siguranță pentru a vă ajuta să integrați rețelele sociale în sala de clasă.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *