11.06.2023

Au început lucrările la Centura Comarnic. Iulian Dumitrescu (Președinte C.J. Prahova) „Peste un an vom circula pe acest drum. Centura va putea fi parcursă în aproximativ 4 minute”

 


COMUNICAT DE PRESĂ CJ Prahova

Iulian Dumitrescu (CJ Prahova): Am început lucrările la Centura Comarnic. Peste un an vom circula pe acest drum. Centura va putea fi parcursă în aproximativ 4 minute.

Luni, 6 noiembrie 2023, au început lucrările la Centura ocolitoare a oraşului Comarnic, unul dintre cele mai aşteptate proiecte de descongestionare a traficului de pe Valea Prahovei. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, într-un an se va circula pe acest drum. Construcţia Centurii Comarnic a debutat pe o rută paralelă cu DN1, astfel că nu va perturba, în această iarnă, de sărbători, traficul în zonă. Legăturile cu DN1 vor fi realizate la finalul lucrării.

 „Mă bucur foarte mult că am început lucrările la Centura Comarnic. Mărturisesc că este una dintre cele mai importante zile de când am preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Nu pentru că Centura Comaric ar fi cel mai important proiect, nici pentru că ar fi cel mai mare. Ci pentru că, atunci când am spus că vreau să construim centuri ocolitoare ale oraşelor de pe Valea Prahovei, oamenii credeau că e imposibil. Iată că, după 30 de ani de neputinţă a mai multor administraţii locale şi centrale, lucrurile s-au schimbat şi visurile oamenilor se transformă în realitate. Centura Comarnic este un proiect al Prahovei care doreşte să se dezvolte şi să-şi atingă potenţialul uriaş. Centura Comarnic este o formă de respect pentru prahoveni şi pentru românii care circulă pe DN1”, a declarat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la începerea construcţiei Centurii Comarnic.

Varianta ocolitoare a oraşului Comarnic, care va avea o lungime de aproape 6 km, este construită pentru ca autoturismele să circule pe acesta cu o viteză de 90 km/oră, ceea ce însemnă că va putea fi parcursă în 4 minute. În prezent, pe DN1, pe porţiunea care trece prin Comarnic, valorile de trafic înregistrate în perioada sărbătorilor şi a week-end-urilor sunt situate între 35.000 şi 40.000 de autovehicule/zi, la o viteza medie de 30 km/h. În plus, în Comarnic există mai multe puncte de gâtuire a traficului (treceri de pietoni, parcări în zona centrală şi intersecţii) care afectează direct traficului rutier, pe acest sector formându-se cozi de autovehicule pe o lungime de aproximativ 7-8 km. Proiectul Centurii Comarnic a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Prahova şi este finanţat de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, din Programul Operaţional Transporturi 2021-2027.

Eu vreau să îi felicit pe cei de la Consiliul Judeţean Prahova că, într-un timp atât de scurt, au reuşit ca protocolul dintre CNAIR şi CJ să fie materializat. Noi am semnat anul trecut şi anul acesta peste 60 de protocoale prin care am descentralizat lucrări de acest tip către autorităţile publice locale, dar prea puţine au ajuns la stadiul în care să fie implementate. Aici lucrurile au intrat pe făgaşul normal, pe partea de execuţie. Durata de execuţie din contract este de 21 de luni, dar, dacă aici lucrurile se întâmplă mai repede, nu pot decât să mă bucur. Mai mult, am semnat un parteneriat şi pentru Azuga-Buşteni. Am înţeles de la domnul preşedinte că licitaţia se va finaliza până la sfârşitul anului, după care se va intra în faa de proiectare, iar din primăvară vor începe lucrările”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la Comarnic.

Centura va ocoli oraşul Comarnic şi DN1 prin vest. Proiectul presupune şi construirea a trei poduri noi, dar şi dublarea podului peste râul Prahova de pe DJ101R. În acelaşi timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova şi calea ferată Ploieşti-Braşov. La intersecţiile cu DN1, sunt prevăzute sensuri giratorii dimensionate astfel încât să preia traficul actual care va proveni de pe centura Comarnic şi din oraşul Comarnic. Centura Comarnic va servi ca drum de descărcare a viitoarei autostrăzi. Licitaţia pentru acest obiectiv de investiţii a fost câştigată de asocierea S.C. FRASINUL S.R.L. (lider) – S.C. ARTEHNIS S.R.L., la valoarea de 236.740.000,00 lei fără TVA.

 „Pentru a realiza un proiect precum Centura Comarnic, îţi trebuie multă muncă, determinare şi o echipă unită. Şi asta avem noi la Consiliul Judeţean Prahova. În numele prahovenilor şi în numele tuturor celor care au stat în trafic pe Valea Prahovei, îi mulţumesc domnului ministru Grindeanu că ne-a fost un partener onest şi hotărât, că are o echipă extrem de performantă la Ministerul Transporturilor – la fonduri şi la CNAIR”, a mai spus Iulian Dumitrescu.

Foto:C.J. PRAHOVA și INFO PLOIEȘTI CITY


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *