2.12.2024

Buletin informativ ISU PRAHOVA. 12 februarie 2024

 

În ultimele 72 de ore, pompierii din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a  192 misiuni, dintre care 81 au fost intervenții în situații de urgență, 93 urgențe medicale și  18 activități de îndrumare și control.
Echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și lichidarea a 39 de incendii, fiind vorba, în toate cazurile, despre incendii de vegetație uscată, precum și în alte 5 intervenții în sprijinul comunităților, care au vizat deblocarea unor persoane din locuințe, pentru a facilita accesul echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate și asistența unei persoane nedeplasabile. 
În acest interval, 90 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor la 5 accidente rutiere, în care au fost implicate 9 autoturisme și un autotren, precum și cei 19 de ocupanți ai acestora. Din fericire, aceste evenimente nu au fost soldate cu pierderi de vieți omenești sau victime încarcerate. Persoanele rănite au primit îngrijiri medicale la fața locului din partea echipajelor SMURD și SAJ alocate fiecărui caz și, în final, au refuzat transportul la spital.
În perioada 05-11.02.2024, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Prahova au desfășurat 39 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor la obiective turistice și de alimentație publică din municipiile Ploiești și Câmpina, din orașele Breaza, Sinaia, Bușteni și Azuga, precum și din localitățile Brazi și Gherghița. Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 158 de neconformități pe linia securității la incendiu, acestea fiind sancționate cu 102 avertismente și 56 de amenzi, în cuantum total de 323.500 lei. Principalele nereguli constatate au fost punerea in funcțiune și continuarea funcționării fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, neprezentarea documentelor vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu, neasigurarea funcționării instalațiilor de detecție a fumului în parametri, neasigurarea tuturor camerelor destinate cazării cu detectoare autonome de fum, neechiparea cu detectoare de gaz CH4, improvizații la instalațiile electrice.
Având în vedere faptul că în acest sfârșit de săptămână a fost înregistrată o creștere a numărului arderilor necontrolate de vegetație uscată (39 incendii), fiind mistuite de flăcări peste 36 de hectare de teren din întreg județul, atragem atenția populației asupra pericolelor și sancțiunilor la care se expun atunci când aleg să recurgă la utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor. Astfel, cetățenii trebuie să cunoască faptul că sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
 Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Vă reamintim că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând! 
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri: 
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906);
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu ).
***
În continuare, pompierii salvatori prahoveni rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor. 
Sursă:ISU  Prahova/Antena3/CNN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *