2.02.2024

Comunicat Palatul Copiilor Ploiești - Saptamana non-violentei în mediul scolar

 


Joi, 1 februarie, ora 18.00, a avut loc la Palatul Copiilor Ploiești, un eveniment care a marcat săptămâna non-violenței în mediul școlar. Invitații speciali, care au transmis informații importante și au sensibilizat auditoriul format din elevi și părinții, sunt reprezentanți ai Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Prahova – Cristina Popa și al Protoieriei Ploiești Sud – preot Iustin Dumitru. 

Au participant cu momente artistice deosebit de atractive Ansamblul de Balet AristoCats, coordonat de prof. Alina Zahariuc și trupa de teatru Moft, coordonată de prof. Cristina Bivolan. Cercul de pictură, coordonat de prof. Mihaela Isarie, a prezentat un film realizat cu lucrările plastice ale copiilor pe tema non-violenței. Cu o privire critic-ironică asupra situațiilor care exacerbează spiritul competițional, dorința de a domina pe cel mai slab, promovarea unor false valori sociale care împing tinerii spre manifestări violente, de marginalizare a celor considerați diferiți, cu celebrul dicton că scopul scuză mijloacele, arta se dovedește încă o dată a fi o oglindă a realității, o reprezentare metaforică a vieții, un instrument terapeutic aflat la îndemâna societății umane.

Tematica abordată a fost: înțelegerea fenomenului de bullying, cauze și modalități de combatere. Fie că este vorba de violența fizică sau agresiune verbală, psihologică sau cyber-bullying, toate aceste forme de relaționare deviantă tip victimă-agresor – lovirea, umilirea, terorizarea, marginalizarea - pot lăsa amprente psihice grave și dureri de neșters în sufletele copiilor-victimă. Dincolo de aspectele contravenționale, cel mai important aspect relevat a fost răspunsul la întrebarea cum putem interveni pentru a ajuta victimele, renunțând la indiferență; mai ales din perspectiva copiilor, a colegilor care trebuie să ia atitudine, anunțând imediat un adult și încercând să liniștească, să înveselească pe cel agresat, manifestând empatie.

Așa cum ne-a îndemnat atât de frumos părintele Iustin, calea spre toleranță, comuniune, prietenie, empatie ar fi să respectăm darurile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiecare ființă umană! Acesta este mesajul transmis și de colectivul de profesori al Palatului Copiilor din Ploiești, care păstrează porțile deschise pentru cei care doresc o educație de calitate!

Evenimentul a fost organizat cu participarea profesorilor: Robert Zahariuc – light design, Alin Nicodim – sound/video design, suport elevi – Cristina Stănescu, Mirabela Șerban-Gurău, logistică – Șerban Cristian. Coordonator – director Alina Zahariuc





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *