4.13.2024

Concursul Internațional George Enescu, promovat în Portugalia printr-un eveniment ce va avea loc în prestigiosul Palat Național Ajuda din Lisabona

 

Grație parteneriatului strategic de tradiție dintre Ministerul Culturii, ARTEXIM și Institutul Cultural Român, Concursul Internațional George Enescu este promovat în această perioadă în multe orașe din Europa prin concerte, recitaluri și sesiuni de prezentare.
În acest context, marți, 16 aprilie 2024, ora 18:30, pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu, va susține un concert în prestigiosul Palat Național Ajuda din Lisabona. Evenimentul va avea în program lucrări de Frédéric Chopin, Gabriel Fauré și, desigur, George Enescu - Sonata în fa diez minor, op. 24 nr. 1.
În deschiderea evenimentului, Cristina Uruc, manager interimar al ARTEXIM, va prezenta publicului portughez Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, evenimente de prestigiu internațional ce se desfășoară la București sub direcția artistică a maestrului Cristian Măcelaru.
Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” sunt proiecte culturale strategice ale României și se organizează sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui, fiind finanţate de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizate de ARTEXIM.
Anul acesta, între 31 august și 27 septembrie, va avea loc la București cea de-a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, cel mai important concurs de muzică clasică din România și unul dintre cele mai importante din întreaga lume. Ediția din acest an acceptă până în 10 mai 2024 înscrieri pentru secțiunile pian, vioară și violoncel și până în 30 iunie 2024, înscrieri pentru secțiunea de compoziție, valoarea totală a premiilor oferite fiind de 125.000 EURO.
Din 1997, ARTEXIM face parte din European Festivals Association. Instituția a susținut, de asemenea, participarea la concursuri internaționale a numeroși tineri care ulterior au devenit nume de referință în viața culturală a României, fiind mesageri ai artei românești pe marile scene ale lumii: Ruxandra Donose, Roxana Briban, Iulia Isaev, Marius Brenciu, Ana-Camelia Ștefănescu, Cellia Costea, Alexandru Tomescu, Irina Ionescu, Alexandru Badea, Paul Basacopol, Matei Varga, Ștefan Ignat etc.
În anul 1994, ca urmare a activităților desfășurate, ARTEXIM a fost singura agenție de impresariat admisă ca membru cu drepturi depline în Association Européenne des Agents Artistique; de asemenea, agenția face parte din International Artists Management Association (din 1996).
De-a lungul timpului, ARTEXIM a organizat, în colaborare cu Institutul Cultural Român, audițiile pentru selecţia anuală a Orchestrei Europene de Tineret (European Union Youth Orchestra) și este în corespondență cu peste 800 de instituții de profil muzical din întreaga lume.
Pianistul Mihai Ritivoiu (n. 1989, București), stabilit la Londra, este laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale, precum Concursul Național Dinu Lipatti de la București și Beethoven Piano Society of Europe Intercolegial Competition de la Londra, unde a obținut medalia de aur. Mihai Ritivoiu este laureat al Concursului Internațional George Enescu, unde a fost de asemenea, distins cu premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu. Artistul are o remarcabilă carieră internațională, susținând recitaluri solo și de muzică de cameră în Europa și Asia. Ritivoiu a susținut concerte alături de Filarmonica “George Enescu”, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră Engleză și MDR Leipzig, și a cântat sub bagheta unor dirijori precum Joshua Weilerstein, Robert Trevino, Michael Collins, Cristian Mandeal, Christian Badea sau Horia Andreescu.
Mihai Ritivoiu a fost invitat să cânte în cadrul unor prestigioase festivaluri, printre care Young Euro Classic din Berlin și Festivalul Enescu de la București, și a concertat în săli precum Barbican Centre, Wigmore Hall, Cadogan Hall, Konzerthaus Berlin, Studio Ernest Ansermet Geneva, Sala Radio și Ateneul Român din București și a apărut de mai multe ori în direct în cadrul emisiunii “In Tune” de la BBC Radio 3, concertele sale fiind difuzate de Radio România Muzical, Radioteleviziunea Elvețiană și Medici TV.
Palatul Național Ajuda este o instituţie culturală portugheză de prim rang, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu” al capitalei portugheze. Fostă reședință a regilor Portugaliei începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, Palatul Național Ajuda este astăzi sediul unui muzeu, al unei uriaşe biblioteci, precum și al Ministerului Culturii din Portugalia. Palatul Național Ajuda a găzduit expozițiile „Pintura romena modernaˮ (2016) şi „Fikl. Portuguese Storylinesˮ (2017), organizate în acest spațiu de Ambasada României, ICR Lisabona şi Fundaţia Bonte. În anul 2019, la Palatul Național Ajuda, în Sala Dom Luís I, a fost organizat evenimentul de deschidere a Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene marcată la Lisabona printr-un concert al Cvartetului Bălănescu.
Intrarea la evenimentul ce va avea loc la Palatul Național Ajuda din Lisabona este gratuită însă este necesară o rezervare prealabilă la adresa icrl.general@mail.pt, până pe 15 aprilie 2024. 
Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București - ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus
Parteneri instituționali: Filarmonica “George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București
Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: AALR, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București
Partener de monitorizare: MediaTrust
Comunicat:ARTEXIM - "George Enescu" International Festival & Competition



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *