6.19.2024

Europeanul de Șah al Nevăzătorilor se joacă în România, la Ploiești

 

În perioada 16-24 iunie, are loc la Ploiești, la Hotel Central, în organizarea Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Campionatul Individual de Șah pentru deficienți de vedere, cu participarea a 63 de sportivi din 22 de țări.

Această competiție de anvergură, desfășurată o dată la patru ani, sub auspiciile Federației Internaționale de Șah pentru Nevăzători (International Braille Chess Association - IBCA), reunește cei mai valoroși șahiști cu dizabilități vizuale de pe continent.

Partidele încep în fiecare zi la orele 15.00 iar accesul publicului este liber, bineînțeles cu respectarea regulilor specifice. Se joacă nouă runde, în sistem elvețian, iar timpul de gândire alocat fiecărui șahist este de 120 minute + 30 secunde (care se adaugă la fiecare mutare efectuată).

Rezultatele, clasamentul, partidele, precum și fotografii de la fața locului se găsesc la următoarea adresă web:

https://chess-results.com/tnr924439.aspx?lan=27

România are în concurs șase jucători (din București, Buzău, Bacău și Brașov), fapt posibil și grație sprijinului financiar primit din partea Federației Române de Șah și a asociației Șah în școală, cărora le adresăm cele mai calde mulțumiri.

Țara noastră găzduiește în premieră acest eveniment prestigios, ceea ce, desigur, ne bucură și ne onorează. De aceea, ținem să ne exprimăm și pe această cale gratitudinea față de cei ce completează echipa de organizare, condusă de responsabilul Serviciului Sport din cadrul ANR Sorin Lăpădatu. Este vorba despre arbitri internaționali Radu-Cătălin Chirilă și Radu-Pompiliu Șofran, medicul oftalmolog Angela Ciubotaru, președintele Asociației Județene de Șah Prahova, Constantin Țurlea, și entuziaștii voluntari pe care i-a adus, angajații filialei locale a ANR și, nu în ultimul rând, conducerea hotelului Central.

De asemenea, suntem recunoscători sponsorilor noștri: Aqua Carpatica, Ostrovit SA, Heidi Chocolate, Gorgona Design și Ventali.

Fără susținerea lor, totul ar fi fost fără îndoială mult mai greu, dacă nu chiar imposibil.

Sperăm ca oaspeții străini să aibă parte în România de o competiție cât mai frumoasă și de un sejur de care să își amintească mereu cu plăcere.

Patru posibile întrebări și răspunsurile lor

De ce șahul are un statut special pentru nevăzători?

După cum bine se știe, șahul are o semnificație aparte pentru persoanele cu deficiențe vizuale, întrucât este singurul sport pe care îl pot practica de la egal la egal cu semenii lor valizi, ceea ce îl transformă într-un foarte valoros instrument de integrare socială. Mai mult, el contribuie semnificativ la dezvoltarea reprezentărilor și a abilităților de orientare în spațiu.

Cum joacă șah nevăzători din țări diferite?

În competițiile internaționale, fiecare jucător nevăzător are propria tablă și comunică verbal adversarului mișcările pe care le face, folosind notația tradițională, cu litere și cifre. Pentru a evita confuziile în transmiterea mutărilor, Federația Internațională de Șah (FIDE) a stabilit ca în locul literelor să se folosească nume, după cum urmează:

A = Anna;

B = Bella;

C = Cesar;

D = David;

E = Eva;

F = Felix;

G = Gustav;

H = Hector.

De asemenea, pentru cifre și pentru denumirile pieselor se utilizează, ca regulă generală, termeni din limba germană.

Ce este diferit la șahul pentru nevăzători?

Adaptările pe care le presupune șahul pentru nevăzători sunt minimale și, aspect foarte important, nu influențează în nici un fel jocul.

Astfel, pătrățelele de pe tablă au orificii, în care piesele se fixează cu ajutorul unor piciorușe, pentru a nu fi deplasate accidental de către jucători. De asemenea, pătrățelele negre sunt mai ridicate, iar piesele negre au un semn distinctiv, ușor reperabil tactil.

În fine, ceasul de joc este prevăzut cu căști, întrucât include un mecanism de anunțare vocală a timpului rămas.

Cine este Asociația Nevăzătorilor din România?

Asociația Nevăzătorilor din România este cea mai importantă organizație care apără și promovează la nivel național, de peste șase decenii, interesele persoanelor cu dizabilități vizuale. Are statut de utilitate publică, acoperă întreg teritoriul țării prin cele 33 de filiale ale sale și cuprinde peste 20.000 de membri.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *