10.09.2024

DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE..Selecție a unor dosare penale finalizate în luna septembrie 2024


BULETIN DE PRESĂ

Prezentăm o selecție a unor dosare penale finalizate în luna septembrie 2024, care nu au fost mediatizate la zi, în care procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:

1.Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BOCȘE RAUL FLORIN, la data faptelor primar al comunei Câmpani, jud. Bihor,

PAȘCA EUGENIA, la data faptelor inspector superior impozite și taxe al comunei Câmpani,

pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, în coautorat,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2016 – iulie 2019, inculpatul Bocșe Raul Florin, primar și inculpatele Coroiu Jenica Dorina și Pașca Eugenia, contabilă, respectiv inspector impozite și taxe Primăria Câmpani, ar fi efectuat plăți nelegale prin care și-ar fi virat în conturile proprii și ale altor angajați din primărie, precum și ar fi beneficiat de plăți în numerar din casierie, în valoare totală de 1.435.513 lei, reprezentând prejudiciul în dauna comunei Câmpani. Aproximativ 95% din viramente au avut ca beneficiari pe cei trei inculpați și pe soțul contabilei, angajat ca muncitor. Operațiunile înregistrate de inculpați în contabilitate ca fiind cheltuieli materiale reflectă plăți către furnizori legate de presupuse achiziții bunuri, prestări servicii sau executarea de lucrări (carburanți și lubrefianți, alte obiecte de inventar, piese de schimb, poștă, telecomunicații, radio, tv, internet, apă canal salubritate, materiale pentru curățenie, furnituri de birou, încălzit, iluminat și forță motrică, reparații curente, alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, prestări servicii cu caracter funcțional, deplasări interne, detașări transferuri). În realitate însă, plățile au fost efectuate către angajații comunei Câmpani pe cardurile pe care aceștia încasează drepturile salariale, sumele în cauză depășind cu mult veniturile nete realizate din salariul acordat pentru munca desfășurată.

Spre exemplificare, conform statelor de plată, drepturile salariale ale primarului Bocșe Raul Florin au variat între 2.865 lei și 4.777 lei, însă acesta a încasat lunar pe card, în plus față de salariu, sume substanțiale de bani, între 11.000 și 25.000 lei.

Sumele reținute ca folos în sarcina inculpaților au fost recuperate parțial.

S-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor aparținând inculpatului Bocșe Raul Florin, în vederea recuperării prejudiciului rămas parțial nerecuperat.

Anterior, procurorii au încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției cu inculpata COROIU JENICA DORINA, inspector superior – contabil al comunei Câmpani pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, în coautorat și cu inculpatul C.C.G pentru complicitate la infracțiunea menționată. Cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, adică pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, respectiv 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Rechizitoriul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bihor.

2. În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1088/VIII/3 din 28 noiembrie 2023 și nr. 1090/VIII/3 din 29 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

G.A.M., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,

- spălare a banilor, în formă continuată,

G.E.N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,

- instigare la fals intelectual în formă continuată,

- spălare a banilor, în formă continuată,

- complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

- uz de fals, în formă continuată

G.V.C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- spălare a banilor, în formă continuată,

- complicitate la fals intelectual în forma participației improprii.

P.L.B., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în forma participației improprii

- spălare a banilor,

și în stare de libertate, a inculpaților

D.I., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în forma participației improprii,

- spălare a banilor,

- uz de fals în formă continuată,

D.O., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în forma participației improprii,

- spălare a banilor,

P.Ș., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- uz de fals în formă continuată,

- instigare la fals intelectual în forma participației improprii,

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma participației improprii,

V.E., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în forma participației improprii

- spălare a banilor,

R.D., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză au fost efectuate cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către inculpații menționați anterior, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (în principal în sectoarele 1).

În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.

Ca mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.

Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.

Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 4 milioane de euro.

Primăria municipiului București precum și persoanele vătămate s-au constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor nouă inculpați persoane fizice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

Cercetările continuă într-un dosar separat pentru a se stabili identitatea și forma de vinovăție cu care a acționat fiecare dintre funcționarii implicați în procesul de obținere ilegală a proprietăților menționate în dosar.

3. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului locotenent colonel (r.) IORDACHE IONEL, la data faptei comandant al U.M. 02286 Bascov - Depozitul 100 carburanți-lubrifianți „Valea Argeșului”, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 decembrie 2022 – 05 aprilie 2023, inculpatul Iordache Ionel, în calitate de comandant al U.M. 02286 Bascov, ar fi pretins unei subalterne (martoră în cauză) sume cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de euro pentru a interveni pe lângă superiorii săi din comisia de selecție astfel încât aceasta să fie transferată pe o funcție superioară, respectiv aceea de subofițer de stat major.

În concret, la sfârșitul anului 2022 ar fi fost vacantat un post de „subofițer de stat major” la un sector logistic. Postul urma să fie ocupat prin transfer de la o altă structură a unității militare, condiția obligatorie de studii fiind „nivelul postliceal”. Inculpatul Ionel Iordache ar fi modificat criteriile de selecție, retrogradând nivelul de studii de la postliceal la cel liceal pentru a favoriza persoana menționată anterior, care nu îndeplinea condițiile de ocupare a postului. Astfel, inculpatul ar fi modificat în statutul de organizare atât nivelul studiilor cerute, cât și coeficientul de salarizare.

La data de 21 martie 2023, prin demersurile întreprinse de inculpatul Iordache Ionel pe lângă membrii comisiei de transfer, subalterna favorizată de inculpat ar fi obținut transferul pe postul respectiv de subofițer de stat major.

Pentru încadrarea în funcția respectivă a subalternei, inculpatul Iordache Ionel i-ar fi cerut acesteia pe lângă sumele de bani menționate anterior și foloase de natură nepatrimonială constând în sosirea la muncă în ținută civilă și cu părul desfăcut, prezentarea de fotografii ce o surprind pe aceasta în ipostaze din viața personală și acceptarea unor atingeri fizice de natură intimă.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Iordache Ionel a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București.

4. În continuarea comunicatului nr. 646/VIII/3 din 08 august 2024, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului PÎNTEA MARIUS-ILIE, la data faptei având gradul de maior și ocupând funcția de șef al personalului în cadrul Bazei 48 Comunicații și Tehnologia Informației – U.M. 01668 București, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 31 august 2023, inculpatul Pîntea Marius-Ilie, în calitatea menționată anterior, ar fi primit în numerar suma de 2.300 de euro de la inculpatul M.V., pentru ca acesta să-i faciliteze angajarea în cadrul unității militare respective pe un post de personal civil contractual.

Ulterior, inculpatul Pîntea Marius-Ilie i-ar fi dat asigurări acestuia că va fi angajat în calitate de civil în cadrul unității militare respective, însă ar fi amânat de mai multe ori să îi spună o dată exactă când se va concretiza.

În acest context, inculpatul M.V. ar fi solicitat în mod repetat inculpatului Pîntea Marius-Ilie să-i restituie suma de 2.300 de euro remisă anterior, iar acesta din urmă i-ar fi promis restituirea banilor primiți în acest scop, urmând ca situația să se încheie amiabil.

Persoana respectivă nu a fost angajată pe niciun post în cadrul unității militare unde își desfășoară activitatea inculpatul Pîntea Marius-Ilie.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 2.300 de euro ridicate de la inculpatul Pîntea Marius-Ilie cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la domiciliul acestuia.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, procurorii militari au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției inculpatul M.V., persoană fizică fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Rechizitoriul privind pe inculpatul Pîntea Marius-Ilie și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Militar București.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *