4.07.2015

" Nea Mircea " a împlinit 78 de ani. Mircea Dridea la cea de -78-a aniversare.

foto:sportnews.ro


Atunci când spui Petrolul, spui printre alte legende Mircea Dridea.
Astăzi (n.r. 7 aprilie 2015) " nea Mircea " a împlinit frumoasa vârstă de 78 ani.
Mircea Dridea s-a născut la Ploieşti pe data de 7 aprilie 1937 şi este una dintre cele mai apreciate legende ale "lupilor galbeni ".
 " Nea Mircea " a îmbrăcat tricoul " găzarilor " timp de 20 de ani (în perioada 1952-1972), după retragere timp de 15 ani a fost antrenor al "petroliştilor " sau preşedintele clubului prahovean.
Mircea Dridea - jucător.
Mircea Dridea a debutat în fotbal la vârsta de 15 ani, fiind component al centrului de copii şi juniori al Petrolului Ploieşti, primul sau antrenor fiind Traian Ionescu.
Printre colegii de generaţie îi putem remarca pe Constantin Tăbârcea, Gheorghe Marin, Gheorghe Florea şi Vasile Sfetcu.
În 1955, a jucat finala campionatului naţional de juniori, finală pierdută de Petrolul, în faţa echipei Ştiinţa Cluj.
Pe 29 septembrie 1956, a debutat în prima divizie într-un meci cu Rapid, " petroliştii " câştigând aceea partidă cu scorul de 2-1.
Primul său antrenor de la senior a fost Ilie Oana.
De la debutul pe prima scenă fotbalistica , a jucat numai la Petrolul.
Ca jucător, Mircea Didea are în palmares: 3 titluri de campioană în 1958, 1959 și 1966, o cupă a României în 1963 şi un loc 2, în anul 1962.
Mircea Dridea a fost un atacant pur sânge, remarcându-se prin determinare, plasament, forţă şi având multă detentă, mai ales la loviturile de cap.
El fiind şi un specialist al loviturilor libere.
Mircea  Dridea fiind şi în TOP 10 ALL-TIME, cu 145 de goluri marcate.
În Cupele Europene, Mircea Dridea are 20 de jocuri, având şi 10 goluri marcate.
Dintre cele mai frumoase momente, remarcăm hattrick ul din finala Cupei României (21 iulie 1963) împotriva echipei Siderurgistul Galaţi, găzarii câştigând acel meci cu un scor de tenis (6-1).
Dar cel mai important gol a fost pe data de 12 octombrie 1966, împotriva lui Liverpool la Ploieşti, în Cupa Campionilor Europeni, atunci când ploieştenii au învins cu 3-1 campioana Angliei.
Mircea Dridea la echipa naţională.
Mircea Dridea a avut 18 apariţii în echipa naţională pentru care a marcat de 8 ori.
A debut fabulos, pe 30 august 1959, reuşind să înscrie de 3 ori, într-un meci amical cu Polonia, la Varşovia din 30 august 1959 (Polonia-românia 2-3).
S-a retras de la echipa naţională, pe data de 34 mai 1967, după ce naţională a fost zdrobită la Zürich (Elveţia - România 7-1).
Mircea Dridea - antrenor.
La sfârşitul sezonului 1970-1971, Mircea Dridea şi-a pus " ghetele în cui ". După retragere avea să rămână în cadrul clubului fiind numit antrenor al echipei de tineret, antrenor secund şi în returul ediţiei 1973-1974, antrenor principal.
Din păcate, în acel sezon Petrolul a retrogradat în a doua divizie, după retrogradea Mircea Dridea a fost demisionat.
În anul 1982 a revenit pe banca tehnică a ploieştenilor şi a reuşit promovarea în prima ligă, acest fapt fiind cea mai mare performanţa din cariera de antrenor.
În prima divizie pe lângă Petrolul Ploieşti a mai antrenat pe FCM Progresul Brăila, Sportul Studenţesc şi Oţelul Galaţi.
 În prezent este observator de arbitrii şi vicepreşedinte în Comisia de disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.


Pe această cale îi urăm multă sănătate şi LA MULŢI ANI lui " Nea Mircea " şi îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru Petrolul Ploieşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *