6.08.2015

FESTIVALUL NATIONAL DE LITERATURA PENTRUCOPII SI TINERET " CEZAR PETRESCU - Busteni -Prahova )


Din darul luminii cuvântului scris.



             Într-o zi sfântă zi de mai ne aflam la Bușteni, spațiu mereu misterios pentru mine, în care pădurea verde a munților devine o metaforă a eternității, codrul fiind un simbol esențial pentru Eminescu:                                        ”Adormind de armonia/Codrului bătut de gânduri/ Flori de tei deasupra noastră/ Or să cadă rânduri-rânduri ( Dorința).          
                Înconjurată de brazi, înmiresmând natura la adierea lor, acea nouă locație cu o arhitectură modernă dedicată Administrației Parcului Natural Bușteni, denumită Centrul de vizitare ”Alexandru Beldie”, ne-a primit, ne-a adoptat ca pe niște fii ai naturii, pentru a cinsti cea de a șasea ediție a Festivalului de Literatură pentru Copii și Tineret organizată de Filiala pentru Copii și Tineret  a Uniunii Scriitorilor din România, președinte Victor Gh. Stan, care a fost felicitat pentru deosebita organizare și armonizare a acțiunilor desfășurate în cele trei zile. 
Elevi din toată țara au ținut să participe, măcar cu prezența creațiile lor la concursul organizat în  această manifestare, de acum tradițională. Cercul s-a lărgit prin prezența studentei Diana Enache din Chișinău, profesoara Iuliana Ciubuc, ( o excelentă organizatoare a acțiunii pe plan local) invitând-o la acest prestigios festival. Nici că se putea mai semnificativ titlul cărții ei,  ”Dor de România”. Poemele aveau un sentiment profund și răvășitor, dorul constituind tema doinei românești dar asociat în literatura română cu tăcerea naturii așa cum îl vede Lucian Blaga, unde ”curtea dorului” este spațiu patriarhal.  
Au fost recitaluri de poezie, proza scurtă și ea poetică, de multe ori transformată în metaforă. Și ne-am încântat privirea cu frumoasele și tradiționale costume ale ansamblului din Arefu, cu minunații dansatori ai localității argeșene și am remarcat(pentru a câta oară?) talentele actoricești ale elevilor din Vintileasca, Vrancea.
             Anul acesta juriul a descifrat în taina scrisului celor mai tinere vlăstare o poezie închinată iubirii sub toate formele ei, cu tentă  uneori filosofică și o proză, în care viitorii creatori cu har scriitoricesc  au știut să construiască atmosferă. Juriul (format din scriitori consacrați:   Pavel Lică, Petre Crăciun, Viorel Martin, Elisabeta Iosif, Petru Demetru-Popescu, Vasile Groza, Maria Sturdza-Clopotaru) a descoperit și buni portretiști în cadrul narațiunii textelor trimise la concurs.  Am să evidențiez doar deținătorii Premiului întâi la cele doua secțiuni: clasele V – VIII ,,Mircea Sântimbreanu,”-  Maria Chiţu-Sinescu  și pentru secțiunea ,,Cezar Petrescu” - Ștefan Moței.
          Pentru noi toti a fost un dar al luminii cuvântului.  Iar  dacă am putea macar să culegem un fuior din darul luminii creatoare a copiilor noștri – înseamnă că nu ne-am pierdut timpul, construind prezentul pentru a-l reda viitorului.
Elisabeta IOSIF
București, iunie, 2015












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *